20 aprilie 2024
ContrasensUn film SF

Un film SF

Intr-unul din episoadele serialului „Doctor Who?” produs de BBC, undeva prin anul 200.000, Pamântul este condus din umbra de o forta malefica. Aceasta isi manifesta vointa manipulând stirile si determinând lumea sa mearga intr-o directie sau alta prin intermediul informatiilor transmise. In confruntarea finala cu entitatea, eroul principal afla ca in ultimii 100 de ani, oamenii au fost transformati: cunostintele si ambitiile sunt strict controlate de stirile difuzate. Si i se explica procedeul: „A fost creat un climat de frica, fiind foarte usor sa tii granitele inchise. Cuvântul corect in stirea corecta repetat suficient de des, destabilizeaza economia, se inventeaza inamici, se schimba votul”.

„Adica toti oamenii de pe pamânt sunt niste sclavi?” este intrebat reprezentantul fortei malefice. La intrebarea aceasta se raspunde cu o alta intrebare: „Este sclav un sclav daca nu stie ca este inrobit?”. Eroul raspunde sec „da”.

Este vorba despre un serial SF, dar, evident, ne aflam in fata unei dramatizari a realitatii. Lumea este condusa cu ajutorul mass-media, care de multa vreme a incetat sa fie spaima guvernelor si a fortelor reactionare, fiind folosita nu pentru a demasca nedreptatile, ci pentru a le masca.
Problema nu este noua, insa, in ultima perioada s-a acutizat pe fondul expansiunii retelelor sociale. Accesul facil la Facebook si functiile de like&share au permis o penetrare mult mai eficienta a mesajelor transmise prin mass-media, indiferent ca in aceasta categorie includem presa scrisa traditionala, televiziunile dar si blogurile si site-urile de „citizen journalism”, stiri create de amatori.

Acum sa ne uitam in jur. Ce vedem? Un climat de frica atent construit pe baza de stiri despre atentate, razboaie, imigranti. Granite care se inchid. Economii destabilizate de zvonuri, bule speculative, create prin articole frumos mestesugite, care atrag ca un aspirator banii credulilor si care se sparg atunci când initiatorii lor isi fac plinul. Tari prietene care sunt declarate inamice pentru ca unii sa-si poata vinde armamentul, sa obtina acces ieftin la bogatii naturale si la forta de munca tot mai prost platita.

Politicieni care schimba rezultatele votului pentru a-si mentine influenta. Cetateni cu mentalitate de sclavi, care aproba bucurosi limitarea libertatilor, drogati cu ultimele noutati in materie de gadgeturi, pentru care ar fi dispusi sa faca orice. Si care se considera in continuare oameni liberi desi nu sunt altceva decât sclavi. Insa, asa cum spunea si „Doctorul”, faptul ca sclavul nu stie ca e inrobit, nu-l face mai putin sclav.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri