20 aprilie 2024
CulturăUn dostoievskian al stiintei (Sau despre magia realitatii)

Un dostoievskian al stiintei (Sau despre magia realitatii)

M-a cucerit Richard Dawkins (foto), englezul nascut in Kenya, cu studii, profesorat si opera stiintifica in Anglia si America, la Oxford si Berkeley. Unul dintre cei mai importanti biologi ai contemporaneitatii, Dawkins a evadat deseori din turnul de fildes al savantului si a scris carti aplaudate si de marele public. ,,Lumea reala are propria sa magie, pe care o numesc poetica: o frumusete coplesitoare, a carei magie sporeste tocmai pentru ca e reala, iar noi putem intelege cum functioneaza.

In fata adevaratei frumusetí si magii a lumii reale, vrajile supranaturale si scamatoriile par ieftine si stridente. Magia realitatii nu e nici supranaturala, nici scamatorie, ci pur si simplu minunata. Minunata si reala” , scrie Richard Dawkins pe supracoperta volumului ,,Magia realitatii. De unde stim care este de fapt adevarul”. (Editura Humanitas, Bucuresti, 2012 ). Richard Dawkins este un dostoievskian al stiintei. Sa ne amintim despre Dostoievski, cel care spunea ca nimic nu este mai fantastic decât realul…

Superb ilustrata de Dave McKean, un vrajitor al imaginii, volumul amintit este un adevarat poem stiintific. Ce este realitatea? Ce este magia? Cine a fost primul om? De ce exista atâtea feluri de animale? Din ce sunt alcatuite lucrurile? De ce avem noapte si zi, iarna si vara? Ce este Soarele? Ce este curcubeul? Când si cum a inceput totul? Suntem oare singuri? Ce sunt cutremurele? De ce se intâmpla nenorociri? Ce este un miracol?…



Daca as fi profesor de biologie, geografie, fizica sau chimie, unui elev care mi-ar spune/argumenta ca a chiulit de la ora mea ca sa citeasca aceasta carte i-as aseza un sarut simbolic pe frunte. Richard Dawkins plonjeaza cu o maiestrie de invidiat din lumea miturilor in cea a stiintei, convingându-ne de faptul ca putem cunoaste adevaruri despre Univers nu doar trudind pentru a dezlega formulele savante, ci mai ales fiintând in compania magiei unui real care ne sopteste cotidian secretele sale. Important este sa stim cum sa-l ascultam… ,,Sper sa fiti de acord ca exista o magie a adevarului. Adevarul are o magie – in cel mai bun si mai tulburator sens al cuvântului– care o intrece pe cea a mitului, a misterului nascocit sau a miracolului. Stiinta are propria sa magie: magia realitatii”, spune el. (Op.cit, pag. 263).

Richard Dawkins vorbeste despre mituri, magie si miracole cu mare simpatie, ca despre niste minunati prieteni ai copilariei, pentru ca apoi, invitându-ne vesel in universul stiintific, sa ne explice ca noaptea nu vine, asa cum credeau vechii egipteni, din cauza ca zeita Nut ar fi inghitit Soarele, ca fermecatorul curcubeu nu este, asa cum spuneau vikingii, puntea care-i lega pe zei de Pamânt, ca distrugerea oraselor Sodoma si Gomora de catre un zeu din cauza rautatii locuitorilor nu este decât un frumos mit biblic despre cutremure…

Explicatiile sale stiintifice sunt de-a dreptul incântatoare! V-ati gândit vreodata, de pilda, ca ati fi putut intelege foarte repede/bine, copii fiind, ce este atomul citind doar o propozitie a lui Richard Dawkins? Iat-o: ,,Punctul care se afla la sfârsitul acestei propozitii contine aproximativ un milion de milioane de atomi de cerneala tipografica.”(Op. cit., pag. 87). Cartea sa este doldora de asemenea explicatii cu mare grad de accesibilitate.

Pâna acum, le spuneam elevilor mei, la cursurile de filosofie, ca, daca-mi argumenteaza ca au citit/inteles un roman dostoievskian, ii voi premia cu o nota maxima. De-acum, daca-mi argumenteaza si faptul ca au citit ,,Magia realitatii…”, ,,Ceasornicarul orb”, ,,Un râu pornit din Eden” sau alta carte semnata de Richard Dawkins, acest magician al dezvaluirii adevarurilor, vor primi aceleasi aplauze.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri