Un batrân si-a recapatat vederea dupa doi ani

3

Vasile Gradinaru, in vârsta de 71 de ani, din satul Ciuturesti, comuna Odobesti, simte ca s-a nascut pentru a doua oara, dupa ce medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU)Bacau l-au ajutat sa-si recapete vederea. De circa doi ani, batrânul nu mai vedea deloc si avea nevoie in permanenta de un insotitor. In urma cu o saptamâna, familia l-a adus in Sectia de Oftalmologie pentru o ultima incercare si asa a aflat ca ochiul stâng ar putea fi salvat, ochiul drept fiind pierdut definitiv. „Când a venit, pacientul nu vedea nimic.

La ochiul stâng avea cataracta, glaucom si cristalinul subluxat. I-am inlocuit cristalinul cu unul artificial si din a doua zi se descurca binisor. Ne-am dorit sa-i redam vederea ca sa nu fie un pericol pentru el si cei din jur”, a declarat dr. Dana Caltaru, sef Sectie Oftalmologie, medicul care l-a operat pe batrân si care a facut demersuri pentru a primi gratuit un cristalin.

„Costurile interventiei au fost suportate de catre Casa de Asigurari de Sanatate iar in ceea ce priveste cristalinul, firmele producatoare cu care noi avem colaborare ne-au ajutat si ne-au oferit materialele necesare interventiei”, a declarat Adrian Popa, manager la SJU Bacau. Operatia a durat in jur de 12 minute, iar acum pacientul merge singur, fara ajutor, vederea fiindu-i recuperata in proportie de 60 la suta.

„Parca este o minune”

Nea Vasile a plâns de fericire când a constatat ca poate vedea din nou, mai ales ca din pensia de 400 de lei nu si-ar fi permis sa-si cumpere un cristalin, care costa de patru ori mai mult. „Eu eram in intuneric iar dânsii m-au ajutat. Le multumesc si le doresc sa fie sanatosi. Acum pot sa ma deplasez singur. Cu un ochi nu mai vedeam de vreo 20 de ani”, ne-a marturisit Vasile Gradinaru.

„Inainte era dependent de cineva. Ca sa iasa afara trebuia sa-l duci de mâna, ca nu mai stia sa vina inapoi. Mereu spunea sa-l ducem la medic si a avut noroc sa vada. Nu am crezut ca se mai poate face ceva. Parca este o minune”, spunea Lenuta, vecina batrânului. Sectia de Oftalmolofie a SJU Bacau dispune de tehnica de interventie si aparatura performanta, iar medicii de aici efetueaza peste 100 de operatii pe luna.

3 COMENTARII

  1. ASA DA PROFESIONALISM ! Frumoasa lucrare medicala !
    Dr. Dana Caltaru ,onesteanca plecata la Bacau pentru ca la acea vreme nu mai avea loc pe sectia de oftalmologie a Spitalului Municipal Onesti ,cu mentiunea ca nu este singura care a ales sa se retraga din motive de schimbari repetate la conducerea spitalului mereu in cautare de oameni care sa sfinteasca locul .
    Sa va calauzeasca Dumnezeu sa redati vederea la cati mai multi oameni inclusiv la acei ,,orbi,, care striga disperat dupa un dram de Lumina !

LĂSAȚI UN MESAJ