29 martie 2024
OpiniiEditorialUn BAC de plastic

Un BAC de plastic

Simplificam, simplificam, facem reforma, o noua reforma, transparenta si siguranta, acestea sunt cuvintele, conceptele pe care le vânturam de mai bine de 15 ani in invatamântul românesc. N-am simplificat nimic, ba, din contra, totul este si mai complicat: ministrul si reforma.

Copiii incep evaluarile si examenele din clasa a II-a, alte evaluari urmeaza prin clasele a IV-a, a sasea, a opta, simulari peste simulari la BAC si, iata, a inceput BAC-ul 2014. Probe, multe probe, stres care se intinde pe durata a 30 de zile.

Nu inteleg de ce acest examen, aceste examene sunt programate pe o perioada atât de lunga. Ce se urmareste, de fapt? Este examenul elevilor sau al profesorilor? Cu ani in urma, multi ani, imi spunea o distinsa profesoara, fost director al unui liceu cu nume si renume in Bacau, ca Bacalaureatul era un examen extrem de serios, care cuprindea sapte obiecte, insa toate aveau loc in aceeasi zi.

Uitându-ma prin arhiva, am constatat ca, pâna prin 2002, erau sase probe, planificate in doua saptamâni. Un prieten ma atentiona ca au fost ani in care erau doar trei probe, scris si oral, cu doar o zi pauza intre examene. Aproape in fiecare an schimbam modalitatea de examen, criteriile de evaluare, chiar si perioada in care se desfasoara acest important examen.

Plecam de la premiza ca fiecare elev este un posibil “infractor”, la fel si profesorii supraveghetori, totul este computerizat, pâna si o proba de examen se cheama Evaluarea cunostintelor digitale. Este o aiureala sa pierzi doua zile pentru un asa zis examen, când, se stie, calculatorul si tainele lui fac parte din genele nou nascutului, tableta si mobilul sunt primele cadouri la scaldatoare, iar noi ii supunem la un inutil si costisitor examen.

Ce sa mai spun de Competenete lingvistice? Si sa inchei tot cu o afirmatie a doamnei profesoare: nici atunci, nici mai târziu, examenul nu era promovat de toti elevii, ar fi impotriva firii, doar ca numarul lor era mult, mult mai mic, iar al celor care intrau la o facultate se apropia de 90 la suta, cu 10 pe un loc, nu se intra cu buletinul (ca la banca) sau fara bacalaureat, cum a propus un fost ministru. Nu ma hazardez sa spun care va fi procentul de promovabilitate din acest an, insa sunt foarte curios de roadele “reformei”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri