25 aprilie 2024
CulturăUn an pierdut pentru patrimoniu

Un an pierdut pentru patrimoniu

Chiar daca fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, si-a propus ca punct principal in programul sau salvarea cladirilor de patromoniu, lucrurile au ramas practic la fel ca anii trecuti. Atat timp cat nu sunt bani si un minim interes, lucrurile nu se pot schimba.

aNu s-a intamplat nimic in anul 2009 in ceea ce priveste schimbarea in bine a patrimoniului judetului Bacau”, suna ca o sentinta cuvintele scriitorului Petru Cimpoesu, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Bacau. an judetul Bacau, pe aLista monumentelor istorice” figureaza 368 de obiective, dintre care 95 fac parte din grupa valorica A. Cele mai multe, 227, revin categoriei B. Categoria A anseamna ca vestigiile sunt de valoare nationala, cele de categorie B au o ansemnatate locala. Monumentele de arhitectura din judetul Bacau sunt an numar de 227, ele apartinand, an proportii aproximativ egale, an proprietate privata, an proprietate de stat si cultului ortodox. Cladirile de patrimoniu apartin fie persoanelor particulare, fie consiliilor locale. Dintre cele mai grav afectate de indolenta proprietarilor si de vicisitudinile acestei interminabile tranzitii se numara Palatul aDimitrie Ghica” din Comanesti, Fabrica de spirt si administratia aRosetti-Tescanu” din Tescani, zidul de incinta si chiliile Manastirii Rachitoasa, Biserica de lemn lipoveneasca aAcoperamantul Maicii Domnului” din Plopana, ansamblul Conacului aRaducanu-Rosetti” din Caiuti, Conacul Secara din satul Versesti, Casa Rafaila din Bacau, Scoala din cartierul Laloaia-Comanesti, Palatul Stirbei din Darmanesti. Lista este, insa, mult mai lunga…

Consilierii nu dau doi bani pe patrimoniu



Multe alte cladiri, insa, apartin consiliilor locale care nu dau nicio importanta bietelor case care amintesc de istoriile locului. Consiliile nu trec in bugetul (subtire) bani pentru reabilitarea cladirilor, atat de importante in alte parti. aMulti consilieri sunt total opaci fata de problemele de patrimoniu. La multe cladiri nici nu se cunoaste proprietarul. Un exemplu este Hotelul Central caruia incercam, de luni bune, sa-i gasim proprietarul”, spune Petru Cimpoesu. Statistic, dintre monumentele din lista detinute de primarii, doar unul este an stare foarte buna, 19 au o stare buna, 25 – mediocra, 9 – rea, unul foarte rea si trei au intrat deja an stare de colaps. Situatia este si mai grava la nivelul parohiilor. In acelasi timp, datorita nesupravegherii si nesemnalizarii conform legii, o parte din cele 60 de situri arheologice aau fost agresate de curiosi sau deteriorate din neglijenta celor ce efectuau lucrari agricole, periclitand cercetarile ancepute si distrugand urmele de locuire ce atesta vechimea noastra pe acest pamant”, se scrie antr-un raport al Directiei de Cultura Bacau.

G. Pop

[ad#stire]O categorie importanta a monumentelor istorice din judet o constituie cele 48 de biserici de lemn, supuse nu doar agresiunii factorilor externi, ci si a acelora ce le pastoresc si care au facut interventii neautorizate, cum ar fi cimentuirea soclului la bisericile aSf. Gheorghe” din Fichitesti-Podu Turcului si aanaltarea Domnului” din Praja-Motoseni, acoperirea barnelor cu scandura la bisericile aSfintii Voievozi” din Scorteni, aNasterea Maicii Domnului” din Poieni Rosiori, aSf. Nicolae” din Pralea-Caiuti sau cu mortar, cum s-a antamplat la bisericile aSf. Nicolae” din Curita-Casin, aSfintii Voievozi” din Oprisesti-Rachitoasa, aSfintii Voievozi” din Gasteni-Racaciuni, aSf. Nicolae” din Gura Vaii (aceasta, tencuita si la interior) s.a.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri