24 aprilie 2024
ActualitateTrusa medicala pentru vacanta

Trusa medicala pentru vacanta

Intr-o lume agitata, in care existenta e marcata de taxe si rate la banca, iar oamenii sunt din ce in ce mai ocupati, plecarea in concediu e „oaza din desert”.

Luam sau nu copiii cu noi in concediu? Ca mama, am observant ca un copil lasat acasa in grija bunicilor se imbolnaveste dupa ce parintii absenteaza din mediul familial. Ca medic, pot sa explic acest fenomen, pe care sigur l-ati constatat si dumneavoastra: plecarea parintilor e perceputa de copil ca un stress, care afecteaza mecanismele de aparare ale micutului si acesta face febra. Cu cât copilul constientizeaza mai mult absenta parintilor, febra apare mai repede. Unii copii fac febra, in primele zile de concediu, chiar daca sunt alaturi de parinti, deoarece percep schimbarea mediului de acasa tot ca pe un stress. Alegerea va apartine.

Indiferent unde plecati in vacanta, in tara sau in afara ei, luati cu dumneavoastra trusa medicala, potrivit criteriului „mai bine sa fie si sa n-o folosesc”.



Daca plecati in afara tarii, alegeti locatiile care au facilitati pentru copii, facilitati care includ si asistenta medicala de urgenta; interesati-va de numarul telefonic de urgenta al tarii respective (de exemplu, Grecia nu e racordata la numarul european de urgenta 112; echipajul medical de urgenta raspunde la 116). Daca alegeti o locatie din România, tineti cont de cel mai apropiat punct medical, localizati-l, pentru a câstiga timp, in caz de urgenta.

Care sunt cele mai frecvente pericole pentru sanatatea copiilor, când suntem in concediu? Dupa febra, care poate aparea datorita stress-ului, aerului conditionat prea rece, comparativ cu temperatura aerului de afara, deshidratarii, raului de miscare, urmeaza diareea, asa numita „diaree a calatorului”, cauzata inclusiv de apa pe care o bea copilul si de multele tentatii culinare. Diareea poate fi insotita de varsaturi (fie de la mâncare sau de la insolatie) si este intotdeauna o urgenta, cu pericol major de deshidratare, cu cât copilul e mai mic (sub 3 ani). Alergiile pot fi cauzate de intepaturile de insecte sau alimente netolerate de copil sau expirate. Afectiunile din sfera ORL (otita, faringita, amigdalita), secretii purulente ale ochilor (conjunctivita) si, nu in ultimul rând, arsurile solare si micile accidente legate de cazaturi, copiii fiind energici si activi.

Ce ar fi util sa contina trusa medicala? Daca copilul are rau de miscare, mergeti mai mult noaptea când copilul doarme si sunt eficiente bratarile care functioneaza pe principiul presopuncturii (le gasiti in farmacii). Medicatia impotriva febrei, la care raspunde cel mai bine copilul dumneavoastra (paracetamol, ibuprofen) iar de rezerva pentru febra peste 39°C – novocalmin supozitor sau fiola algocalmin, diluata in 200 mililitri apa sau ceai; atentie! algocalminul se da dupa vârsta de 2 ani, este medicatie de rezerva (nu-l administrati primul) si poate fi extrem de alergizant (nu-l folositi pentru prima data, in concediu).

Supozitoarele de paracetamol sau novocalmin se topesc la caldura (folositi o geanta frigorifica sau formele de sirop sau pastile). Diareea poate fi prevenita folosind numai apa imbuteliata, laptele praf luat de acasa (aceeasi marca de lapte praf are compozitie diferita de la tara la tara), nu experimentati mâncaruri noi cu copilul, cu scuza „i-a fost pofta” si nu-l „indopati” cu dulciuri, folositi fructe de sezon, prospete si bine spalate. Sarurile pentru hidratare orala, calciu carbonic, smecta, probiotic, furazolidon, diarex pot fi de mare ajutor; nu uitati plicurile cu menta, ceaiul de menta poate face minuni in diaree. Pentru varsaturi folositi metoclopramid, cu prudenta si doza strict indicata. Alergiile reactioneaza bine la siropurile antialergice (aerius) si pentru uz extern mixtura antialergica sau unguent cu hidrocortizon.

Picaturile pentru nas infundat, pe care le tolereaza copilul dvs., picaturi pentru urechi, picaturi pentru ochi pe baza de gentamicina. Rugati medicul sa va prescrie un antibiotic cu spectru larg, pe care l-a mai folosit copilul dvs. si asigurati-va ca tratamentul ajunge pentru 7 – 10 zile si notati dozele de administrare pe cutie. Pentru eventualele plagi survenite in timpul jocului, folositi apa si sapun pentru a indeparta pamântul sau nisipul, puteti folosi apa oxigenata, deoarece „nu ustura” apoi tamponati cu betadina si comprese sterile; nu puneti crema pe o rana deschisa. Arsurile solare pot fi prevenite pregatind pielea copilului prin expunere treptata la soare si acoperita periodic cu factor de protectie; daca totusi se intâmpla, folositi dermazin (pe baza de argint), calmeaza arsura.

Faceti o vizita la medic cu copilul inainte sa plecati si puneti toate intrebarile legate de sanatatea copilului. Indiferent de locatie sau buget, lasati grijile acasa si bucurati-va de vacanta, alaturi de copii!

Dr. Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri