28 martie 2024
Top Story“Trebuie sa gândesti sanatos si bine ca sa faci bine!”

“Trebuie sa gândesti sanatos si bine ca sa faci bine!”

– Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean, isi doreste comunitati prospere

– Ati incheiat o etapa, 26 de ani la “Protectia Copilului”, din care 18 ca director, si incepeti alta.

Da, am lucrat in acest sistem din 1990, când am devenit seful Centrului de Primire a Minorilor, atunci, singura unitate de protectia copilului din subordinea Consiliului Judetean (CJ). Functiona pe strada I. S. Sturdza, unde se afla acum AJOFM.

– Imi amintesc ca era trist acolo, erau lacate, erau gratii…

Da, era foarte trist, erau lacate, gratii, pereti care stateau sa se darâme, acoperisul spart si un miros ingrozitor. Initial mi-am zis ca voi sta putin, dar in câteva luni am reusit sa fac schimbari si m-am gândit ca nu intâmplator am ajuns acolo, ca asta imi e menirea. In 1990 a inceput proiectul Pro Familia, în 1993 s-a infiintat Serviciul Judetean de Asistenta Sociala, care au fost puncte de pornire, apoi Directia Judeteana de Ocrotire a Copilului si Autoritate Tutelara, fiind prima directie din tara. In anul 1998 am fost numit director cu delegatie, iar in 1999, prin concurs. Din 2005, institutia s-a reorganizat si a inclus toate unitatile de asistenta din subordinea altor ministere, dupa care am continuat cu implementarea multor proiecte. Diferenta s-a vazut.



– Sunteti, acum, presedintele Consiliului Judetean. Care e sentimentul pe care il aveti la inceput de drum?

– Functia aceasta nu poate decât sa ma onoreze, dar inseamna si o raspundere extraordinara pentru ca in spatele meu este o echipa care a crezut in mine si care m-a propus si m-a ales. Eu nu ma consider un om politic, sunt un profesionist care si-a facut bine treaba si care a intrat in politica gândind ca experienta si expertiza sa pot fi utile. Daca vrem sa se schimbe ceva trebuie sa ne implicam si eu asta recomand fiecarui cetatean al judetului: daca vrei sa arate mai bine satul, orasul sau judetul trebuie sa te implici. Pe de o parte ma onoreaza, pe de alta parte simt aceasta responsabilitate. Vreau sa ne miscam foarte repede pentru ca timpul deja se scurge, dar trebuie sa fim precauti pentru ca tot ce facem sa fie in deplina legalitate. Odata cu functia am preluat câteva proiecte care au fost implementate de CJ si de domnul Dragos Benea, proiecte care sunt de interes judetean si pe care le voi duce mai departe. Ma gândesc la investitia de la Aeroport si la cele din Sanatate, iar sanatatea bacauanilor este prioritara pentru mine. Dovada stau investitiile care s-au facut si se fac. Dincolo de valoarea pragmatica a investitiilor, pentru mine si Consiliul Judetean, de mare importantă este valoarea umana, ma refer aici la atitudinea personalului fata de pacienti. Trebuie sa avem servicii cât mai aproape de oameni si sa profitam de Proiectul Pilot realizat cu sprijinul UNICEF România, bazat pe servicii integrate la nivel de comunitate. Acesta ar degreva o parte din activitatea Unitatilor de Primire Urgente, care nu ar mai fi asaltate de o sumedenie de pacienti cu afectiuni minore.

– Dar acesti specialisti trebuie platiti, presupun ca UNICEF nu-i va plati la nesfârsit.

Asistentul medical comunitar va fi platit si de Ministerul Sanatatii, primaria trebuie doar sa creeze in organigrama postul. Aceste servicii integrate, cuprinse intr-un pachet minim, trebuie standardizate si finantate prin bugetul de stat. Asta dorim pentru ca altfel, fara finantare, exista riscul ca acesti specialisti sa plece si tot ce au construit in doi-trei ani sa se naruie.

– Pe lânga dezvoltarea si diversificarea serviciilor sociale, ce va mai propuneti?

Imi propun sa pun umarul la dezvoltarea economica a judetului, considerând a fi o prioritate a momentului. Trebuie sa identificam toate resursele, sa stabilim parteneriate si intâlniri de lucru pe domeniu de interes cu reprezentanti din mediul economic, autoritati publice, mediul academic, societate civila si parlamentari. Parlamentarii sunt o resursa pe care vreau sa o folosim prin initiative legislative concretizate in Parlament. Sunt adeptul mesei rotunde, trebuie sa facem echipa si sa gasim solutii pentru fiecare zona in functie de potential. Este necesara o actualizare a strategiei de dezvoltare a judetului, tinând cont de ultimele modificari legislative si de noile linii de finantare. In functie de aceste aspecte vom stabilim ce tipuri de proiecte vom lansa.

– Asta inseamna ca veti face mai intâi o analiza?

– Sigur, trebuie sa facem asta pâna la sfârsitul lunii noiembrie, când se fundamenteaza bugetul, ca sa stim ce investitii demaram si care e partea noastra de cofinantare. Timpul ne preseaza. Vorbind despre dezvoltare, as pleca de la mediul rural, de la fiecare familie tânara care e apta si dornica sa faca ceva, sa obtina finantare pentru o mica afacere. Asta inseamna o buna informare, cu sprijinul primariei si al reprezentantilor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale pentru ca oamenii sa afle care sunt oportunitatile si cum se face documentatia necesara. Daca imbunatatim viata fiecarei familii, atunci se dezvolta si comunitatea. Sigur ca avem in vedere si investitiile mari, cum ar fi modernizarea Compartimentului de Primiri Urgente si reabilitarea celor patru sectii din Spitalul Municipal Onesti sau Pediatria si Radioterapia din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Foarte important e faptul ca, in acest moment, nu mai exista absolut nici o fisura intre cele doua administratii, judeteana si municipala-resedinta de judet, acum suntem o singura echipa.

– Cu primarii din mediul rural veti discuta? Inteleg ca aveti asteptari mari de la ei.

Pâna pe 10 august vreau sa fac o radiografie a judetului. Voi face deplasari in fiecare comuna, ma voi intâlni cu primarii, consilierii locali, directorii de scoala, medicul de familie, preotul, politistul, ONG-urile si firmele care activeaza in comuna, voi afla ce proiecte deruleaza si ii voi ruga sa-si stabileasca 2-3 prioritati pe care noi sa le prindem in noua strategie. Tot in aceasta perioada voi implica reprezentanti de la Agentia de Dezvoltare N-E si specialisti din alte institutii care pot sa-i ajute in accesarea fondurilor. Mai sunt doua componente pe care le voi avea permanent in vedere, crearea de noi locuri de munca si construirea de locuinte. Sunt câteva societati care, in urmatorii doi-trei ani, ar putea crea 400-500 de locuri de munca in judet.

– Ati contactat deja niste angajatori?

Da, am contactat, sunt societati care functioneaza in judet si care vor sa se extinda. Noi trebuie sa oferim conditiile necesare: un teren, o locatie care sa aiba toate utilitatile, acces la mijloacele de transport etc. Mai mult, tinerii, au nevoie de locuinte. Habitat for Humanity are un proiect de construire a 40 de locuinte. As vrea sa dezvoltam acest model la nivel judetean, tinând cont de expertiza lor. Eu am discutat asta cu Ministrul Muncii. Putem lucra cu Habitat, in asociere, sau pe modelul Habitat. Proprietarul va face un numar de ore de voluntariat si va achita valoarea locuintei in rate, dar fara dobânzi. Una e sa platesti 90 de euro/luna, altceva sa dai 200-300 de euro pe chirie sau rata. Aceste doua componente trebuie sa se completeze.

– Nu ati schimbat nimic in birou. Ma intreb daca in aparatul propriu veti face niste schimbari.

As dori o schimbare a atitudinii functionarilor fata de cetateni, fie ca sunt persoane fizice, fie reprezentanti ai persoanelor juridice sau ai administratiei locale. Am gasit aici o echipa de profesionisti. Cei care s-au alaturat in ultimul timp trebuie sa se integreze foarte repede. Nu le cer decât sa fie mai deschisi, mai rabdatori si mai calzi cu cei care trec pragul Consiliului Judetean. In momentul in care am depus juramântul am promis ca voi face tot ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor judetului Bacau. Aceasta fraza imi este intiparita in minte si asa va ramâne. Dumnezeu să ne binecuvânteze!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri