29 martie 2024
Top StoryTraian: Cine i-a imbolnavit pe cei 134 de sateni care au mâncat...

Traian: Cine i-a imbolnavit pe cei 134 de sateni care au mâncat la praznic

DSP Bacau a finalizat ancheta demarata dupa ce peste 130 de persoane, care au participat la un praznic in comuna Traian, au ajuns la spital cu simptome ale toxiinfectiei alimentare – un angajat al firmei de catering a fost depistat cu Salmonella si el ar fi cauza imbolnavirii satenilor

La o saptamâna de la inregistrarea primelor cazuri de toxiinfectie alimentara, dupa un praznic organizat in comuna Traian, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a facut publice rezultatele anchetei demarate.

Potrivit oficialilor acestei institutii, in total 134 de persoane care au mâncat la pomana au ajuns la spital, dintre care 120 adulti si 14 copii, iar 70 dintre acestia au fost internati pentru tratament. Dar pentru a afla ce anume i-a imbolnavit pe oameni, de la pacientii spitalizati au fost recoltate probe pentru analize, dar s-a dispus ca si angajatii firmei de catering, care a furnizat mâncarea la praznic, sa faca analize si astfel s-a gasit Salmonella la unul dintre salariatii implicati in pregatirea mâncarii.



„Rezultatele de laborator au pus in evidenta Salmonella grup D in 30 de coproculturi si intr-un lichid de varsatura. Serviciul de Control in Sanatate Publica a impus efectuarea examenului coprobacteriologic pentru personalul angajat in unitatea de catering, alcatuit de 4 persoane, implicat in prepararea si manipularea produselor alimentare, iar pentru unul din angajati coprocultura a evidentiat prezenta Salmonella grup D”, a declarat dr. Marin Bustuc, directorul DSP Bacau.

Inspectorii au ajuns la concluzia ca nerespectarea normelor de verificare zilnica a starii de sanatate a angajatilor implicati in prepararea hranei poate reprezenta abaterea care a generat imbolnavirea. Pentru ca firma de catering nu a pastrat la sediu pentru 48 de ore, asa cum cere legea, probe din mâncarea furnizata, respectiv ciorba de perisoare, sarmale si orez cu pulpe de pui, alimentele servite nu au putut fi analizate.

Dupa valul de imbolnaviri, care a dus si la declansarea planului alb la Spitalul Judetean Bacau, DSP Bacau, Protectia Consumatorului si Directia Sanitar Veterinara au facut controale la firma de catering, unde au gasit mai multe nereguli, fiind aplicate amenzi in valoare totala de 18.000 de lei, si s-a sistat activitatea.

Reamintim ca, la praznicul de la Traian, organizat in data de 6 martie, au participat circa 280 de persoane. Primii oameni au inceput sa se simta rau luni la prânz (7 martie) si au venit la spital, dar pâna a doua zi dimineata 100 de sateni au cerut sprijin medical. Salvarile au facut naveta intre Traian si unitatea medicala. Copii si adulti acuzau o stare generala de rau, cu varsaturi, greata, voma si diaree. Unii dintre ei, veniti in tara pentru câteva zile nu s-au putut prezenta la aeroport si au pierdut biletele de avion. Ieri, in Spitalul Judetean Bacau mai erau internati 9 adulti. (Geta Panaite)
Imediat dupa praznic, oamenii au chemat ambulantele din ora in ora / foto: Geta Panaite

„In lipsa probelor de produse alimentare ce trebuiau pastrate in unitate 48 de ore, rezultatele analizelor de laborator ne indica o Salmonelloza (toxiinfectie alimentara cu Salmonella) generata de un angajat contaminat. Sunt indeplinite pentru acest diagnostic criteriul clinic si epidemiologic”.
dr. Marin Bustuc, director DSP Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri