20 aprilie 2024
ActualitateTraficul greu darama casele bacauanilor

Traficul greu darama casele bacauanilor

Redactorii Trustului Media "Desteptarea" s-au aflat ieri la intersectia strazilor Chimiei cu Bicaz, in zona de sud a orasului. Printre cele mai importante probleme semnalate de bacauanii care locuiesc in aceasta zona s-au numarat – cum altfel? -, traficul greu, zgomotul infernal si aglomeratia permanenta. In lipsa unei centuri ocolitoare, strada Chimiei este tranzitata zilnic de peste 4.000 de autovehicule. Toate acestea au ajuns sa isi lase amprenta si pe structura de rezistenta a blocurilor si chiar a caselor din imprejurimi.

Toader Groza si Elisabeta Tampu sunt doi bacauani care au in comun o problema: locuiesc in apropiere de ceea ce s-a transformat de ani buni intr-o varianta ocolitoare a municipiului – strada Chimiei – cartierul Izvoare – comuna Letea Veche, in special pentru soferii care vor sa ajunga in alte puncte ale Moldovei. Toader Groza locuieste pe strada Chimiei, la blocul 2. Acum 35 de ani, cand s-a mutat in zona, traficul si aglomeratia nu erau inca o problema. In prezent insa, "cand trec mai ales masinile mari, se cutremura blocul. Deocamdata nu a cazut tencuiala sau varul, dar nu cred ca mai este mult. Zgomotul este iarasi foarte mare", ne-a spus bacauanul. Discutii despre centura ocolitoare a auzit de la numerosi politicieni aflati in campanie electorala, dar nu mai are sperante ca o va mai vedea terminata. "Ar fi bine sa se faca o centura ocolitoare. As fi curios macar sa aflu pe unde va trece, pentru ca sunt sigur ca nu o mai apuc", s-a aratat neincrezator Toader Groza, care mai spune si ca nu ia in calcul ideea de a se muta dupa atatia ani si daca tot vorbim despre mutare, "traficul trebuie deviat". "Suntem de 19 ani aici, dar nu era asa atunci cand ne-am mutat. Era o zona linistita, nu era traficul de acum si zgomotul. Nu ne convine, dar nu avem ce face", ne-a spus si Varvara Bejan, care locuieste vizavi de apartamentul lui Toader Groza.

"Si copiii fug de la mine"

Nici la cativa kilometri, in cartierul Izvoare, situatia nu este mai buna. O spune chiar Elisabeta Tampu, care a decis in 1968 sa isi ridice casa intr-o zona linistita, pe strada Toporasi. La cei 80 de ani ai sai nu mai este dispusa sa o ia de la capat si sa construiasca o alta casa, desi recunoaste ca s-ar muta si maine daca ar putea. "Tot plafonul este crapat. E jale, dar ce sa faci, cu cine sa te certi? De la ora 2, in fiecare noapte, nu mai dorm. Parca e cutremur. Imi pare rau ca am facut casa aici, mai bine o faceam langa Bistrita, era mai liniste", ne-a spus femeia, indicand spre crapaturile din tavan, care se adancesc pe zi ce trece. "Nici copiii nu stau prea mult la mine. Una dintre fete vine, face un gratar si pleaca imediat. Spune mereu ca ii este frica sa ramana peste noapte, poate se darama casa", a mai spus Elisabeta Tampu, care a renuntat sa mai faca reparatii in camera cea mai apropiata de drum, tocmai pentru ca este o munca sisifica.



Pe unde ar trebui sa treaca centura?

Viitoarea centura ocolitoare ar urma sa porneasca din comuna Nicolae Balcescu si sa urmeze doua rute, una care sa iasa in comuna Bogdan Voda, iar a doua care sa ajunga pana in apropiere de comuna Magura. "Daca aceasta centura ar exista, ar prelua tot traficul greu care se desfasoara acum pe strada Chimiei, prin comuna Letea Veche. Pentru bacauani este o problema de actualitate, tocmai de aceea, sunt dispus sa semnez in alb orice avize si autorizatii necesare pentru demararea lucrarilor", a explicat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. Potrivit cifrelor de trafic prezentate de Serviciul Public Judetean de Drumuri Bacau, DJ 207G, adica drumul care traverseaza comuna Letea Veche este tranzitat zilnic, in medie, de 4.015 autovehicule.

Licitatia pentru centura, lansata in 3 luni

Prezenta in Bacau, la inceputul acestei luni, pentru a-l sustine la prezentarea motiunii pentru sefia partidului pe Emil Boc, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat ca in 3 luni va fi scos la licitatie proiectul de construire a soselei de centura a municipiului. Boagiu a apreciat proiectul drept unul foarte important si si-a exprimat speranta ca termenul de executie a soselei va fi de 18 luni. “In 3 luni de zile vom lansa licitatia pentru construirea centurii. Vrem sa obtinem un termen de executie de 18 luni. Vorbim despre un proiect de 178 de milioane de euro”, a explicat ministrul. Prefectul Constantin Scripat a promis ca va urmari indeaproape cum merg procedurile. "Am inteles ca sursa de finantare a fost identificata, iar prima etapa este exproprierea. In perioada urmatoare voi merge la Bucuresti, unde voi incerca sa ma pun la curent cu toate noutatile", a declarat Scripat.
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri