Traditiile stravechi din Bucovina

0


În Bucovina, Craciunul este sarbatoarea care se pastreaza, poate, mai mult decât în alte parti, fara mari abateri de la traditiile inradacinate de sute de ani. În preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie lucrurile împrumutate prin sat, deoarece se considera ca nu este bine sa ai lucruri împrumutate pe durata sarbatorilor de iarna. Datinile de Craciun sunt pregatite cu mult înainte, odata cu Postul Craciunului, când încep sa se constituie cetele de colindatori si se învata colindele ce vor fi rostite în timpul marii sarbatori. Sezatorile din Postul Craciunului, primenirea caselor, ritualul sacrificarii porcului, prepararea mâncarurilor traditionale, colindele, mersul cu Steaua si Sorcova, dar si uraturile si petrecerile de Anul Nou, toate fac parte din datinile si obiceiurile pastrate de sute de ani în „dulcea Bucovina”. Sarbatorile de iarna sunt poate cele mai asteptate momente ale anului si cuprind datini si obiceiuri pastrate din mosi stramosi si care se împletesc cu obiceiuri ale minoritatilor ce locuiesc în aceasta parte a tarii care contine sase subzone etnografice specifice: Bazinul Dornelor, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Radauti, Suceava si Falticeni. Obiceiurile si traditiile specifice sarbatorilor de iarna sunt pastrate în Bucovina, începând cu organizarea, în vetrele folclorice, a sezatorilor din postul Craciunului în cadrul carora se practica mestesuguri vechi, primenirea caselor pentru sarbatori, repetitia colindelor, pregatirea costumelor populare, ritualul sacrificarii porcului de Ignat, prepararea mâncarurilor traditionale, colindatul cetelor de copii, tineri si vârstnici, mersul cu steaua în zilele de Craciun, petrecerile din noaptea dintre ani, pâna la uraturile din Ajunul Anului Nou si Sorcova din prima zi a anului. În Bucovina, oamenii postesc pâna în seara din ajunul Craciunului, când preotul ajunge cu icoana în casele gospodarilor si sfinteste bucatele de post. În zilele premergătoare Ajunului Crăciunului, femeile „scoboara din pod” oalele pentru gatit mâncarea de „frupt”, pe baza de carne: zeama de carne cu tocmagi, galuste cu crupe, raciturile din carne de cocos, carne cu hrean si smântâna si cozonacii cu nuca si mac, la mesele festive servindu-se si preparate din carne de porc: cârnati afumati, toba sau „burdahan” si chisca.



Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ