Taranii incep, timid, sa ocupe pietele

0

Pe zi ce trece, pietele agroalimentare din judet incep sa se umple de tarani. Alungati, initial, de catre autoritati, pe motiv ca nu erau in conformitate cu noile reguli prevazute de lege incepând cu 1 mai, fermierii, cu timpul, se pare ca si-au rezolvat probleme cu actele de la primarii si au sosit timid, dar sigur cu marfa la oras. Bunaoara, cu o zi in urma, Piata Centrala, principalul punct de atractie din oras pentru bacauanii amatori de legume si fructe, era ocupata in procent de circa 30 la suta.

„La ora aceasta, avem cu atestate in regula 45 de fermieri cu legume si fructe, precum si alti 33 de producatori din zona Dienet – Pâncesti, care vând rasaduri. Mai prost merge, in schimb, la Piata Sud, unde din 196 de locuri disponibile, sunt ocupate de producatori cu atestate 32 de mese, iar de catre comercianti alte 30 de spatii de vânzare”, a precizat Vasilica Busuioc, seful Directiei Pietelor Bacau.

Partea buna pentru cumparatorii care ajung in Piata Mare este ca admnistratia Pietelor a anuntat ca va continua sa marcheze in culori diferite tarabele unde-si valorifica marfa producatorii autentici, in acest fel, clientii putându-i deosebi cu mai multa usurinta de comercianti.

„Mesele la care vând producatorii agricoli sunt vopsite in albastru, fata de cele ale comerciantilor, care sunt colorate in galben.

Noi am inceput sa facem deosebirea aceasta inca de acum doi ani, dar, odata cu aparitia Legii 145/2014, incercam sa vopsim in aceste culori si restul tarabelor care ramasesera nemarcate. In total, vor exista 110 mese pentru comercianti si diferenta pentru tarani”, a precizat directorul Vasilica Busuioc.

Din pacate, nu poate fi aplicata aceasta masura si in Piata Sud, intrucât o mare parte dintre tarabe sunt confectionate din material plastic, fapt ce nu permite aplicarea de vopsea. In schimb, in ambele piete, fiecare sector rezervat fermierilor sau comerciantilor este semnalizat cu panouri scrise care indica acest lucru.

In plus, fiecare ocupant de taraba va fi obligat sa afiseze in fata marfii etichete colorate cu specificul fiecaruia, respectiv albastre, pentru producatorii agricoli, si galbene, pentru firme. Reamintim ca de la 1 aprilie, au intervenit reguli noi pentru valorificarea produselor in pietele agroalimentare. Dintre acestea retinem ca aici nu mai au acces decât taranii care au solicitat din timp eliberarea noilor atestate de producatori.

In cazul in care sunt depistati fara aceste documente, producatorii agricoli risca amenzi de pâna la 15.000 lei. In plus, administratorii pietelor sunt obligati sa le asigure taranilor cel putin 40 la suta din spatiile de vânzare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ