28 martie 2024
EconomieTacere absoluta asupra modificarii indemnizatiei de crestere a copilului

Tacere absoluta asupra modificarii indemnizatiei de crestere a copilului

Acordarea aceleiasi indemnizatii de crestere a copilului pentru primul an tuturor parintilor, indiferent de durata concediului pentru care au optat, se lasa foarte mult asteptata si este incerta.

Proiectul Legii 569/2015 pentru modificarea in acest sens a legislatiei in vigoare a fost adoptat de catre Senat in data de 1 septembrie 2015, dar s-a impotmolit la Camera Deputatilor. A ajuns pe masa acestui for decizional in 3 septembrie 2015, dar dupa 4 luni el inca nu a luat in dezbatere proiectul. Deocamdata, de pe site-ul Camerei Deputatilor, se stie doar ca a fost discutat de patru comisii ale acesteia.

Comisia de Sanatate a avizat favorabil proiectul, dar Comisia pentru Egalitatea de Sanse, Comisia pentru Buget si Finante, precum si Comisia Juridica au dat aviz negativ, aceasta din urma pronuntându-se in 6 octombrie 2015. De atunci s-a asternut o tacere absoluta. Despre opinia Comisiei de Munca nu se stie nimic.



Judecând, insa, dupa cele trei avize nefavorabile, verdictul Camerei Deputatilor va fi, mai mult ca sigur, in defavoarea celor care ar beneficia de modificarea legislatiei. Concret, initiatorii proiectului de lege propun ca in primul an parintii sa beneficieze de o indemnizatie in cuantum de 600-3.400 lei, respectiv de 85 la suta din media veniturilor nete obtinute in ultimele 12 luni, indiferent de durata concediului.

In prezent, parintii care aleg sa stea in concediu de crestere a copilului timp de doi ani primesc o indemnizatie de cel putin 600 lei si cel mult 1.200 lei. Daca propunerea legislativa s-ar adopta, ei ar lua pentru primul an de concediu pâna in 3.400 lei, in functie de veniturile realizate. Asadar, ar beneficia de aceeasi indemnizatie care se acorda in prezent celor care au ales sa isi ia concediu pe o perioada de un an. La prima vedere, efortul financiar pentru bugetul de stat pare a fi impresionant. In realitate, insa, lucrurile sunt putin diferite.

“Marea majoritate a celor care au ales sa stea in concediu doi ani nu ar depasi indemnizatia de 1.200 lei, pentru ca au avut salarii mici. Asadar, foarte putini dintre ei ar beneficia de majorarea plafonului la 3.400 lei, pentru primul an de concediu. Cât despre cei care au optat pentru concediul de un an, pe ei nu-i intereseaza indemnizatia. Ei vor sa se intoarca la serviciu cât mai repede posibil, pentru ca au un salariu mult mai bun decât indemnizatia pe care o iau.”
Teodor Agachi, seful Corpului de Control din cadrul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Bacau

In momentul de fata, in evidenta Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Bacau se afla aproximativ 4.000 de beneficiari de indemnizatie. Dintre acestia, 1.800 au optat pentru un concediu de un an. Sute de alti parinti au renuntat la acest concediu inainte de expirarea lui si au revenit la munca. Pe lânga salariul motivant pe care il au, ei beneficiaza de un stimulent de insertie de 500 lei, pentru perioada ramasa din concediul de crestere a copilului, astfel ca isi pot permite sa angajeze o bona.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri