23 aprilie 2024
ActualitateSuntem mai sanatosi? A scazut considerabil numarul pensionarilor de boala

Suntem mai sanatosi? A scazut considerabil numarul pensionarilor de boala

* Fata de anul 2014 s-a redus cu 1.433 persoane iar comparativ cu 2011 sunt mai putin cu peste 6.000 pensionari de boala * In schimb, a crescut numarul celor cu o stare de sanatate foarte grava * A sporit si numarul cazurilor de cancere si tuberculoza

Statisticile arata ca in ceea ce priveste numarul total al pensionarilor pe caz de boala, la nivelul judetului Bacau, lucrurile par sa mearga din ce in ce mai bine. Potrivit ultimelor date centralizate de catre Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau, la 1 decembrie 2015 in evidenta acesteia erau 16.797 pensionari de invaliditate, cu 1.433 mai putin decât au fost la aceeasi data din 2014 (18.230). La sfârsitul lunii ianuarie 2011 in evidenta CJP erau 23.227 pensionari de invaliditate, deci cu 6.430 mai multi decât in 2015.

Daca analizam, insa, evolutia pensionarilor pe grade de invaliditate, precum si a morbiditatilor care le-au determinat, situatia nu este deloc imbucuratoare. [lock_content]



Dimpotriva, este in masura sa ne ingrijoreze pe toti, dar mai ales pe medici. “In 2015, mai ales la cazurile noi, a fost o crestere semnificativa a celor de neoplasm – ne-a spus dr.Raluca Paun, sef Serviciu expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca din cadrul CJP Bacau. In 2014 din cele 1.483 decizii noi de incadrare in grade de invaliditate, 208 au fost pentru neoplazii. In 2015, din acestea au fost 227, raportat la un numar total de 1.279 cazuri noi de pensionari de boala. Dar, foarte mult a crescut si numarul cazurilor de tuberculoza si indeosebi al celor ajunse intr-o forma foarte grava a bolii, care nu se vindeca usor ori au recidivat”. Daca in 2014, au fost 27 persoane pensionate pentru ca sufera de TBC, intr-un stadiu avansat, in 2015 au fost scosi la pensie din aceasta cauza 50 de bolnavi, din rândul poulatiei cu risc foarte mare de imbolnavire. Aceasta ca urmare a degradarii conditiilor lor de viata, dar si a consumului de alcool. In ceea ce priveste celelalte afectiuni invalidante, aici situatia este stationara.

Starea de sanatate a multora s-a agravat

Dar ingrijorator este si faptul ca se constata o agravare a starii de sanatate si a multora dintre pensionarii vechi de boala. O demonstreaza evolutia numarului acestora pe grade de invaliditate, evolutie care arata ca a sporit numarul bolnavilor foarte grav iar al celor care au afectata capacitatea de munca in proportie de 50 la suta (gradul III) a scazut. Dintre cei 18.230 pensionari de invaliditate existenti la 1 decembrie 2014 erau cu gradul I (total dependenti de un insotitor) 842, respectiv 4,5 la suta. La 1 decembrie 2015 numarul lor a ajuns la 908 dintre cei 16.797 de pensionari de boala, ceea ce reprezinta 5,5 la suta. In schimb, s-a redus numarul pensionarilor de invaliditate de gradul III de la 11.564 la 10.439. De asemenea, a coborât mult si vârsta la care se impune pensionarea de boala, ceea ce, de altfel, era de asteptat, deoarece noua lege a pensiilor permite iesirea la pensie de boala pentru orice stagiu de cotizare, oricât de mic ar fi el. “Prin urmare, avem si foarte multi tineri pensionati, care vin cu un handicap din copilarie, a mai spus dr.Raluca Paun. Unii au numai o luna de asigurare, dar sunt foarte grav bolnavi, deci este pe deplin justificat sa-i pensionam”.

Chinuri mari din cauza unei sesizari

Cu toate ca din 2011, de când legislatia in domeniu a fost drastic inasprita iar medicii au devenit mult mai exigenti, nu se mai aude de cazuri nejustificate de pensionari de boala, la CJP Bacau continua sa vina sesizari la adresa unor pensionari de invaliditate. Unele sunt semnate cu un nume fals, altele se vede evident ca sunt facute cu rea vointa. E adevarat, sunt mult mai putine decât au fost in anii anteriori (in 2015 au fost 15), dar majoritatea nu sunt justificate si le creeaza mari greutati celor vizati, cum a fost cazul unui bolnav cu insuficienta renala, care face dializa de trei ori pe saptamâna si in aceasta stare a fost nevoit, in urma sesizarii, sa bata drumurile la Bucuresti, pentru reexpertizarea medicala. Referitor la sesizari, Alina Iftode, directorul executiv al CJP Bacau, ne-a declarat: “Reclamatiile s-au referit, in general, la starea de sanatate a pacientilor. Astfel, a fost sesizat faptul ca desi pensionarii incriminati au un grad de invaliditate si beneficiaza de o pensie de boala, ei continua sa lucreze in agricultura loturile proprii sau au un comportament neadecvat unei persoane cu afectiuni. In cazul lor dosarele au fost inaintate la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Bucuresti. Cele mai multe din dosare s-au intors cu mentinerea gradului de invaliditate”.

[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri