Sultanul, Charlie si Angela

3

La un an si ceva dupa ce s-a tras in poza participând la marsul solidaritatii de la Paris, de dupa atentatul de la redactia revistei Charlie Hebdo, cancelarul german Angela Merkel a dat unda verde urmaririi penale pentru un actor german care l-ar fi insultat pe presedintele Turciei. O prevedere obscura a Codului Penal german permite autoritatilor sa trimita in judecata persoanele care insulta sefii de stat straini, insa, in ultima vreme acest paragraf nu a fost aplicat.

Revenind la discutie, cazul comediantului german care a citit la televizor o poezie in care Erdogan era ridiculizat nu este singular. O jurnalista olandeza a fost arestata in Turcia pentru ca l-ar fi insultat pe Twitter pe presedintele tarii, iar in situatia sa mai sunt circa 2.000 de persoane care asteapta sa fie judecate.

Cel mai celebru caz este al unui doctor care a distribuit un meme in care Erdogan era asemanat cu Gollum (cunoscut si sub numele de Smeagol), un personaj din „Stapânul inelelor”. Se relateaza ca, in Olanda, consulatul turc din Rotterdam a cerut etnicilor turci sa raporteze cazurile compatriotilor care-l insulta pe presedintele Erdogan.

Ipocrizia este cât casa. Pe de o parte, liderii politici deplâng asasinarea caricaturistilor si spun ca libertatea de expresie este sfânta, iar, pe de alta parte, aceiasi lideri se preocupa de anchetarea si pedepsirea celor care „ii jignesc”.

3 COMENTARII

  1. Eu v-am dat mereu dreptate când spuneati ca e mai bine la Putin in URSS. Macar acolo aia nu se ascund, l-au impuscat anul trecut pe liderul acela al opozitiei sub balconul prezidential… eu cred ca „tarul” isi savura cafeaua si privea scena live, si fara binoclu 🙂 … mai ceva decat la teatru Balsoi.

    • Mestere, matale esti prost sau doar te prefaci? Libertatea de exprimare este unul dintre cele mai sfinte principii pe care s-a construit UE. Toate tarile din Uniune dezbat acum problema si, evident, numai Romania se face ca nu vede. Sau, asa ca matale, iau lucrurile la misto. C-asa-i romanul: prost dar fudul.

LĂSAȚI UN MESAJ