29 martie 2024
OpiniiEditorialSuferintele piramidei lui Maslow

Suferintele piramidei lui Maslow

Nascut la inceputul secolului trecut, Abraham Maslow a intrat in istoria sufletului nostru prin fundamentarea teoriei ierarhizarii nevoilor umane. Psihologul american a ordonat aceste nevoi sub forma unei piramide, realizând distinctia dintre trebuintele de deficienta (fiziologice, de securitate, de filiatie si stima de sine) si trebuintele de crestere (cognitive, estetice, de autorealizare).

Daca o persoana isi satisface trebuintele din prima categorie, nu simte nimic special, ca om, dar nesatisfacerea lor genereaza un disconfort major. Satisfacerea nevoilor din cealalta categorie il face sa simta ca fiinteaza curtat de esenta umana.

Maslow ne-a spus ca aceasta piramida a trebuintelor trebuie mereu revizuita, auto-actualizata, caci evolutia societatii umane presupune stabilirea unor tinte de autorealizare cu standarde din ce in ce mai umane. Delicat, el ne-a dat si un bobârnac interesant, invitându-ne sa indraznim cu visele noastre catre trebuintele cognitive si estetice, caci cantonarea in parterul… fiziologic al satisfacerii nevoilor nu ne ajuta sa ne definim ca oameni…

Suntem in secolul al XXI-lea. Atí citit, desigur, ca si mine, tot felul de pliante electorale vânturate de catre cei care aspira catre cucerirea unui fotoliu la alegerile locale. Multe dintre ele nu reusesc sa evadeze, nici macar cu promisiunile, din acel parter al nevoilor amintite de Maslow. Ca un nenorocit leitmotiv, revin promisiunile despre asfaltarea strazilor, salubrizare si rezolvarea problemei câinilor maidanezi. O platforma electorala de acest gen, care are doar tinte de supravietuire, ar fi privita intr-o tara civilizata ca o gluma proasta.

Nu intâlnim, in cele mai multe dintre propunerile pofticiosilor nostri de fotolii, nimic elevat in ordine umana. Gâlceava, privitul pe sub plapuma, frustrarea, mitomania, razbunarea de tip pesterist, aerele de geniu ale unora care s-au tarât de-a toarta cu repetentia prin scoli profesionale finalizate ca vai de lume, gramatica in suferinta cronica, discursul politic gravid de manea sunt vedetele celor mai multe platforme electorale.

Un profesor de sociologie mi-a spus ca va realiza o ,,colectie” de asemenea ,,platforme electorale”, pentru a le folosi, ca material didactic, in lectiile sale. I-a sugerat si colegului care preda limba româna sa le foloseasca in lectii, pentru a le arata pruncilor totul despre cum nu trebuie masacrata limba noastra. Mi-au cazut si mie in mâna asemenea catastrofe.

Intr-una dintre ele, doar pe o amarâta pagina (vreo 20 de rânduri…), am descoperit peste saizeci de atentate la gramatica si la logica elementara. Universitarul Ioan Danila a propus, pentru un concurs de limba româna, la liceu, introducerea unei probe de dictare. Minunata idee! Ce ziceti, domnule Profesor, despre posibilitatea introducerii unei probe de corectare a ,,pacatelor” gramaticale din asemenea pliante electorale?

Piramida lui Maslow este suisul luminos catre bucuriile mintii si aventurile cosmice ale sufletului. Te poti astepta ca un ,,politician” care transforma prezenta virgulei intre subiect si predicat in regula gramaticala sfânta sa te invite in aventura angajarii pe un asemenea suis?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri