20 aprilie 2024
ActualitateStudii clinice in domeniul medicamentului la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

Studii clinice in domeniul medicamentului la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti

Cercetarea in domeniul medicinii poate fi considerata o cale de investigatie critica ducând la descoperirea unor fapte sau informatii care amplifica intelegerea noastra asupra sanatatii si bolilor umane. In România, inainte de 1989, cercetarea medicala a avut de suferit, neexistând fonduri destinate acestui domeniu.

Dupa 2004, aceasta ramura indispensabila a medicinei a primit un impuls favorabil, Uniunea Europeana considerând ca este un factor important de dezvoltare a unei sari. Astfel, spitalele de la noi din tara au pornit pe un drum european, sesizând rolul important al cercetarii stiintifice in eforturile medicinei de a mentine starea de sanatate si de a combate bolile. Unul dintre spitalele care a abordat aceasta mentalitate si care este intr-o continua evolutie, functionând in conformitate cu cerintele si standardele actuale europene, este Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti.

„Spitalul nostru a fost printre primele patru acreditate in România, singurul neuniversitar, care are Departament de cercetare, certificat de Academia Româna de Stiinte Medicale si Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica. Acesta a fost inaugurat in 2008 de Ziua Mondiala a Sanatatii, de prof. Pierre Marquet, de la Universitatea de Medicina din Limoges, si prof. dr. Ostin Mungiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie «Gr.T Popa» Iasi, dupa ce a primit avizul favorabil de înfiintare si din partea Consiliului Judetean Bacau.”
dr. Adrian Cotirlet, manager Spitalul Municipal de Urgenta Bacau



In acest an, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a autorizat efectuarea de studii clinice in domeniul medicamentului in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, pe diferite specialitati din structura organizatorica aprobata. Consiliul departamentului este format din 15 persoane si 5 membri de onoare, constituind o echipa pluridisciplinara din cadrul spitalului (medici, doctoranzi, farmacisti, psihologi, specialisti IT) , care lucreaza in specialitatile: chirurgie, ATI, medicina interna, cardiologie, boli infectioase, medicina de laborator, obstetrica ginecologie, gastroenterologie si reabilitare medicala, endocrinologie si oncologie.

Consiliul beneficiaza si de o echipa suport formata din: doi economisti, un jurist si un inginer. Un atu important al acestui departament este colaborarea atât pe plan national, cu UMF „Gr. T. Popa” Iasi, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, UMF „Carol Davila” Bucuresti, Universitatea „Titu Maiorescu”, Institutul de Medicina Comparata, Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala, Universitatea Politehnica Timisoara, SMURD, cât si pe plan international, cu Universitatea de Medicina din Limoges – Franta, Spitalul SFAT – Israel, Télécom SudParis – Franta, Télécom Ecole de Management – Franta, ESIGETEL – Franta, IRCAD – Strasbourg, cu universitati si institutii care si-au facut un prestigiu in ultimii ani prin rezultatele obtinute din cercetarea stiintifica.
Departamentul de Cercetare Medicala are misiunea ca, prin activitatea sa, sa contribuie la dezvoltarea, promovarea si valorificarea activitatii stiintifice din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, prin implicarea departamentului de cercetare, si-a creat o carte de vizita prin publicarea in reviste cotate ISI a numeroase articole stiintifice, participând la congrese nationale si internationale, în organizarea de simpozioane EMC creditate de Colegiul Medicilor din România si prin realizarea unor proiecte de cercetare derulate în perioada 2008 – 2014.
În vederea desfasurarii unor servicii medicale performante, spitalul a dezvoltat si un sistem de teleconferinte si prezinta cazurile de aici unor board-uri medicale de la spitalele din Lille, Grenoble, Chartres sau Strasbourg.

Devenita traditie, manifestarea dedicata Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta, va ajunge anul viitor la cea de-a X-a editie, unde vor participa persoane marcante din lumea medicala si din alte domenii, din tara si din strainatate.

Obiectivul general al departamentului este angajarea în dezvoltarea continua a medicinei in România, transpunând rezultatele obtinute din cercetare în practica clinica curenta, acestea crescând calitatea vietii.

Obiectivele strategice ale Departamentului:
– Cresterea vizibilitatii internationale prin colaborarea cu centre medicale si universitare atât din România cât și din alte state europene
– Evidentierea valorii stiinţifice a rezultatelor cercetarilor prin cresterea numarului de articole indexate ISI, brevete, participarea la congrese si conferinte stiintifice, elaborarea de de studii clinice în colaborare cu oameni de stiinta recunoscuti la nivel national si mondial
– Implementarea unui laborator de cercetare complex utilat cu echipamente si tehnologie de vârf în conformitate cu standardele europene
– Atragerea unui numar mai mare de tineri specialisti dupa terminarea rezidentiatului, care sunt inserati în activitatea medicala si stiintifica a spitalului, si carora li se ofera cele mai bune conditii din punct de vedere al exercitarii profesiei, locuinte de domiciliu pentru cei veniti din alte orase oferite prin colaborarea cu primaria Municipiului Moinesti. Anul acesta au început activitatea medici din diferite specialitati medicale respectiv: Anestezie si Terapie Intensiva, Oncologie, Endocrinologie, Nefrologie, Reumatologie în total având un efectiv de 120 de medici specialisti si primari.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri