29 martie 2024
EconomieStranierii nu plătesc mai mult de 30.000 de euro pentru un apartament

doar băcăuanii care vin din Anglia au disponibilități mai mari

Stranierii nu plătesc mai mult de 30.000 de euro pentru un apartament

Luna august, dedicată în toată lumea civilizată vacanțelor de vară, aduce acasă și în Bacău sute, dacă nu chiar mii de oameni aflați la muncă în străinătate. Ne-am obișnuit să vedem cum unii dintre ei dedică, din acest interval de timp, câteva zile pentru tranzacții imobiliare, prin care vând sau cumpără apartamente, case ori terenuri. Se mai vede acest trend în luna pe care o parcurgem?

Despre acest fenomen am stat de vorbă cu unul dintre cei mai importați jucători de pe piața imobiliară băcăuană, Florin Popovici, administratorul Companiei Apollon. „Băcăuanii plecați la muncă în străinătate – spune Florin Popovici – vin acasă, ca întotdeauna, cu ceva bani. Unii sunt interesați să cumpere sau să vândă proprietăți imobiliare, dar în acest an am constatat o anumită plafonare: cei care vin din Italia, de exemplu, au disponibili 25 – 30 de mii de euro, iar cei care vin din Marea Britanie vin cu ceva mai mult. Probabil că acolo se și câștigă mai bine”.

Prețuri mai mari cu 7 – 10%



Și prețurile imobiliarelor au mai crescut, din ianuarie până acum, cam cu 7 – 10%. Aceasta la cumpărări. La vânzări, însă – a apreciat Florin Popovici -, situația la noi e destul de jos. De fapt, locuințele din toată România au continuat să se scumpească și în acest an, susțin reprezentanții firmelor de specialitate, pe fondul programului „Prima Casă” și a condițiilor facile de creditare. Pentru 2017, experții vedeau de la începutul anului un avans de 8 – 10% față de 2016.

În aceste condiții ne întrebăm dacă stranierii se mai înghesuie la cumpărări și vânzări de imobiliare? „Anul trecut – spune Florin Popovici – au fost numai vreo 100 de vânzări la noi, iar acum, cel puțin în prima parte a lunii august, nu prea a sunat telefonul. Poate că întâi stranierii își văd de vacanța de vară și de acum poate se gândesc și la afacerile imobiliare. Or, la noi, anul trecut, august a fost cea mai bună lună din an”.

Ce se vinde, ce se cumpără

Și în Bacău sunt clienți care vând apartamente, iar alții care cumpără. Unii mai cumpără câte un teren. Dar la terenuri prețurile rămân constante, pentru că nu a fost cerere mare care să le urce. „Oricum – a opinat administratorul de la Apollon -, prețurile terenurilor au scăzut mult în vremea crizei economice și apoi au crescut timid. Pe piața noastră se fac însă și greșeli, din partea agenților care acceptă orice preț doar pentru a face o tranzacție. Și e și o concurență incorectă”.

Piața imobiliară s-a dezmorțit

Piața imobiliară s-a dezmorțit din 2014, după criza economică începută în 2008. De atunci a avut creșteri anuale, prima oară mai timid, de 3 – 5%, dar acum sunt zone și cu 10%. Pentru a nu mai vorbi de orașe foarte căutate, precum Cluj-Napoca, unde prețurile chiar au luat-o razna și au ajuns la peste 1.500 de euro mp în zona ultra-centrală. La fel în București.

„Sunt și obstacole pe această piață și care au sorginte politică – a mai opinat Florin Popovici. De exemplu majorarea salariilor în unele domenii, mai ales pentru salariații de la stat. Teoretic se stimulează consumul, dar măsura creează mari probleme, cum este fluctuația mare a salariaților, a celor atrași de salariile mai mari de la stat. Efecte în producție însă nu se prea văd, dar noi, firmele de orice fel, simțim cum au crescut semnificativ cheltuielile, prin majorări de prețuri și tarife, dar și prin salariile mărite (cheltuielile cu forța de muncă) și, evident, prin dările la stat. Creșterea salariilor este, cred, una artificială, care va duce probabil la o nouă umflare a bulelor în mai multe domenii, ca înainte de criza din 2008. Și pe piața imobiliară se poate simți creșterea prețurilor, deși cred că acestea nu vor mai fi ca în 2008”.

”Pe piața noastră imobiliară motorul cererii rămâne tot programul «Prima Casă», cu alocare de la Guvern. Nici dezvoltatorii de imobiliare nu se mai agită prin Bacău, probabil că au probleme și pe la primărie. S-au reorientat pe alte orașe. Aici nu mai primesc autorizațiile pe care și le doresc și au plecat în Iași, Brașov și București.”
Florin Popovici, administratorul Companiei imobiliare Apollon

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri