28 martie 2024
EconomieStrainii, spaima fermierilor

Strainii, spaima fermierilor

Investitor sau sclav in Italia?

Reprezentantii LAPAR trag un semnal de alarma asupra riscului ca terenul agricol din judet sa ajunga in proprietatea strainilor. Ei au cerut dreptul de preemptiune la cumparare, dar nu l-au obtinut. Riscurile sunt ca tinerii sa nu se poata apuca de agricultura, iar produsele agricole sa plece peste granita, impreuna cu profitul.

Fermierii bacauani sunt tot mai ingrijorati ca strainii vor cumpara terenul agricol din judet, fiind atrasi de preturile extrem de mici. In prezent, cumpararea terenurilor de catre cetatenii straini e interzisa, dar acestia rezolva problema infiintând o firma cu sediul in România. Din 2014, piata se liberalizeaza. Fermierii avertizeaza ca, din cauza asta, vom ajunge sa aducem din Vest faina de grâu si legumele. Mai exista un pericol: tinerii care vor dori sa faca afaceri in domeniul agricol nu vor mai gasi terenuri pe care sa le cumpere. “In primul rând, trebuie sa avem imaginea unei populatii rurale care reprezinta jumatate din populatia tarii. Ce fac tinerii de la sate? Conform statisticilor, doar 16 la suta termina liceul si 2 la suta, o facultate. La studii nu se regasesc, pentru a spera la alte ocupatii, dar nici pamânt nu pot cumpara, caci n-au resurse si nu exista niciun instrument bancar, pentru a ramâne in satele lor, ca tineri fermieri”, declara Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR). In acest caz, ingroasa rândurile muncitorilor din strainatate sau ajung delincventi.



Sa cumpere statul, prin agentie!

Perspectivele cele mai optimiste ale tinerilor de la sate ramân santierele, capsunariile sau ingrijirea batrânilor din Europa, sustine liderul LAPAR. Tinerii din mediul rural ar dori sa cumpere teren pentru a-si infiinta ferme vegetale sau zootehnice, insa nu au bani pentru a cofinanta proiectele. Sa faca imprumuturi e aproape imposibil, din cauza ca dobânzile sunt mari si nu au cu ce garanta. Si marii fermieri, care au arendat teren, sunt in pericol: strainii cumpara prin interpusi, iar ei afla, la final, ca nu mai au ce lucra. LAPAR cere ca liberalizarea vânzarii terenurilor catre straini sa fie amânata pâna când statul va pune la dispozitia cetatenilor sai instrumente de competitie loiala. “Acestea ar putea fi un credit funciar cu garantie totala a terenului achizitionat, cu termen lung, peste 20 de ani, dobânzi competitive la acest instrument bancar, precum si o definire mai ferma a dreptului de preemptiune, arata liderul LAPAR. Totodata statul, printr-o agentie specializata, poate fi imputernicit de a achizitiona si comasa terenurile care scapa investitorilor români.” Mihai Banu, directorul Directiei pentru Agricultura (DA) Bacau, sustine ca statul nu poate infiinta un fond sau o banca agricola, asa cum exista cândva. Care e solutia? “Noi, toti agricultorii din tara asta, sa ne adunam si sa facem un fond, o banca la care sa rugam statul sa vina cu o parte din capital si sa trecem la treaba, arata Mihai Banu. Nu vom crea, insa, niciodata competitie cu gândul la banii ieftini.”

“Teama exista peste tot si e bine ca exista aceasta grija ca vin altii si ne cumpara terenurile. Ca un vizionar nu sunt de acord cu aceasta atitudine pentru ca traim intr-o lume atât de mica incât nu e important daca românii au proprietati in România sau in Spania”, declara Mihai Banu, diretor DA Bacau.

“Nici exploatatiile consolidate nu sunt protejate de acest fenomen. Acesti investitori, cu posibilitati europene, cumpara terenurile agricole ale unor arendatori, prin diversi interpusi. Tranzactia ramâne necunoscuta pâna la expirarea termenului de contestare, dupa care isi revendica drepturile de proprietate”, declara Laurentiu Baciu.

Surse din MADR afirma ca, pâna acum, strainii au cumparat circa 800.000 de hectare, adica aproape 10 la suta din suprafata totala a terenului arabil, a ajuns in proprietatea unor societati cu actionari straini. Din date neoficiale, in judetul Bacau, s-au vândut deja 700 de hectare, in zona Moinesti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri