25 aprilie 2024
InterviuStomatologia - între tradiție și performanță

„Medicina evolueaza continuu, iar tu trebuie sa evoluezi la fel, ca medic." interviu cu dr. Iulia Stefanescu - medic stomatolog, manager Clinica Psident Bacau

Stomatologia – între tradiție și performanță

Dr. Iulia Stefanescu. Medic primar in stomatologie generala, doctor in medicina, sef de lucrari la Universitatea “Apollonia” Iasi, dar si medic – coordonator la Clinica PSIDENT Bacau. Ne-a permis sa intram in familia sa, sa-i cunoastem copiii, si ei medici stomatologi, si-a deschis sufletul si inima. Si ne-a aratat ce inseamna sa faci medicina de calitate, in echipa.

“Sunt propriul meu concurent”

Ati pus bazele Clinicii PSIDENT Bacau. Cum a fost inceputul? Ce v-a determinat sa alegeti aceasta meserie, sa ajungeti ca, in timp, sa o transformati intr-o adevarata arta in domeniu? Aveti o familie frumoasa. O familie in care ambii baieti au ales tot stomatologia, o familie completata si de nora dumneavoastra, care profeseaza tot in stomatologie. Care este reteta succesului?

Recunosc. Mentorul meu, profesorul dr. Gheorghe Adomnicai, este cel care a ales pentru mine. Era in anii ’68-’69. Pur si simplu m-a intrebat “De ce nu alegi stomatologia, Iulia?” Nu era in capul meu atunci aceasta specializare. Insa asa a inceput totul. Atunci a fost decizia. Nu a fost greu, dar nici usor, pentru ca vorbim de o meserie pe care nu poate sa o faca oricine. Si pentru ca fiii nostri au crescut intr-o familie de medici (sotul meu a fost tot doctor – medic militar, ulterior medic in spital, pe specializarea Pshiatrie), si ei au ales tot Medicina. Poate a fost si norocul meu ca au ales chiar stomatologia.

Ovidiu, baiatul cel mare, este doctor specialist in Iasi, iar Tiberiu, fiul cel mic, este medic stomatolog in propriul cabinet din Frumoasa – Balcani. Sunt o norocoasa si pentru ca nora mea, sotia lui Ovidiu, Iulia Stefanescu (sunt foarte mândra ca poarta acelasi nume ca si mine) este tot medic stomatolog. S-au cunoscut in facultate, au fost colegi de grupa. Au ramas impreuna, s-au casatorit si acum lucreaza impreuna. Formeaza un cuplu de 15 ani, iar de trei ani mi-au daruit si bucuria de a fi bunica. Ne traim viata frumos, discret, pentru ca asa ne-a placut intotdeauna. Da, suntem o familie de stomatologi, fiecare specializat pe câte o ramura din acest domeniu. Astfel, putem oferi servicii complete in Clinica PSIDENT Bacau, pe care o conduc. Când pacientul se prezinta la noi, indiferent de patologia pe care o prezinta, beneficiaza aici de toate interventiile si de tot tratamentul necesar.



Sunteti doctor in stiinte medicale, medic primar in stomatologie generala. Baietii dumneavoastra au ales alte specializari ale stomatologiei. Dar destinul, timpul, conjunctura, toate poate la un loc, au facut ca acum dr. Iulia Stefanescu si copiii sai sa formeze o adevarata echipa.

Da, Ovidiu s-a specializat pe chirurgie orala (dento- alveolara), Iulia si-a dorit foarte mult sa faca ortodontie, chiar am sprijinit-o foarte mult in asta, iar Tibi a absolvit tot medicina dentara si are competenta in radiologie. Nu le-a fost greu, iar aici vorbesc de baietii mei. Au crescut printre medici. Iar despre Tiberiu pot sa spun ca a crescut chiar in Clinica PSIDENT, pe care am deschis-o in 1991. Deci vorbim de o traditie de peste 22 de ani. Când Tiberiu dadea Capacitatea, cum se numea atunci examenul de la finalul clasei a VIII-a, fratele lui, Ovidiu, sustinea licenta. Asa ca nu i-a fost greu sa se decida. Era la profilul Stiintele naturii, pe chimie – biologie, ceea ce l-a ajutat foarte mult. Insa, da, a fost decizia lor. Si ma bucur foarte mult ca fiecare s-a specializat pe ceea ce a vrut. Asta se vede mereu, in fiecare zi, pentru ca toti trei lucreaza cu pasiune si pun suflet in tot ceea ce fac.

Dupa cum ati spus si dumneavoastra, stomatologia nu este o meserie usoara, la indemâna oricui. Totusi, vorbim de patru medici stomatologi care in Bacau fac medicina de performanta. Cum reusiti sa tineti familia unita, echipa bine sudata?

Da. Toti trei sunt copiii mei. Nu am facut niciodata diferente intre ei, i-am sustinut mereu in ceea ce fac, incerc sa le croiesc un drum drept si lin, sa le dau sansa sa lucreze pe cont propriu, sa le dau curajul de a fi ei intreprinzatori. Daca Ovidiu si Iulia sunt, pe lânga medici in Iasi, si asistenti universitari, pentru Tiberiu am renovat un cabinet in comuna Balcani, sat Frumoasa, unde el e stapânul. Are deja aproape doi ani de practica stomatologica, asa ca am considerat ca e momentul sa-i ofer sansa de a lucra singur, de a se specializa, de a lua propriile decizii, de a se dezvolta. Pe de alta parte, Ovidiu si Iulia lucreaza cu mine si aici la Clinica PSIDENT, insa fiecare pe bucatica lui, ca sa ma exprim plastic. Fiecare are cabinetul lui.

Este stomatologia o meserie care te tine, cum se zice, “mereu in priza”? Nu v-ati plictisit niciodata?

Nu. Niciodata. Timp de 15 ani am lucrat la Policlinica militara, iar in 1991 am decis sa deschid clinica. De atunci nici nu stiu cum a trecut timpul, cum au crescut copiii. M-am implicat in management, desi nu stiam ce inseamna asta, am invatat marketing, pentru ca era nevoie, am facut si aprovizionare, de toate. Vesnic, vesnic, aparea ceva. In paralel, lucram ca medic, participam la congrese si conferinte nationale si internationale in domeniu, ma implicam in tot ce inseamna cariera de medic. Pâna la Revolutie nu am avut voie sa ma specializez deloc. Depindeai atunci de factorii politici, de carnetul de membru de partid si tot asa. Iar eu nu am facut niciun compromis. Asa ca dupa ’91 mi-am dat examenul de specialist, apoi cel de medic primar. Intre timp, am intrat si la doctorat. In 2001, le-am terminat pe toate. Dar tot in acesti ani am facut cursuri de specializare, am invatat sa lucrez cu noile tehnologii si noile materiale care au aparut si la noi pe piata, iar acest ritm l-am trait mereu. Practic, pot sa spun ca am mai facut o facultate. In fiecare zi mai invat câte ceva, imi place sa ma implic, sa fiu mereu informata, sa tin stacheta sus. Asa ca nu, nu ai cum sa te plictisesti intr-o astfel de meserie, daca vrei sa faci performanta si daca iti pasa. Apoi, au fost copiii in care am investit foarte mult. Cea mai importanta investitie in viata este investitia umana, nu? Si acum culeg roadele … (râde, n.r)

Atât dumneavostra, cât si fiul cel mare, Ovidiu, si Iulia, sotia lui, ati imbratisat si cariera didactica universitara la Universitatea de Medicina Dentara. Aici cum a fost? Cum percepeti si aceasta meserie?

Mi-a placut intotdeauna si acest lucru. Imi admiram profesorii care m-au format, voiam sa cunosc cât mai multe. Mi-am luat modele dintre mentorii mei, am incercat sa le aplic metodele de lucru si predare. Eu fac parte din generatia de atunci, poate am stilul meu, dar Ovidiu si Iulia sunt mai aproape de vârsta propriilor studenti. Cred la inceput fiecare dintre noi s-a confruntat cu anumite probleme, pentru ca practica e diferita fata de teorie. In plus, una e sa stii ce ai de facut pentru tine, ca medic, sa stii ce decizii sa iei pe moment, si alta este sa expui studentilor tai aceste informatii, sa le inteleaga, sa le captezi atentia si sa si retina ceea ce le prezinti. Trebuie sa ai si o anumita inclinatie nativa, sa fii foarte bine pregatit.

Ce inseamna performanta in stomatologie de fapt? Ati ajuns la limita de sus a performantei in Clinica PSIDENT Bacau sau mereu mai e ceva de facut?

In aceasta meserie, niciodata nu poti sa te multumesti si sa spui ca ai ajuns la limita maxima a performantei. Nu-ti permite meseria. Mereu ai de invatat, mereu trebuie sa te perfectionezi, sa fii la curent cu ultimele noutati, sa progresezi. Medicina evolueaza continuu, iar tu trebuie sa evoluezi la fel, ca medic. Mai mult, atunci când spui ca ajungi la apogeu intr-o cariera, exista riscul de a te plafona. Or, eu si copiii mei nu ne permitem asta. Apoi, in acest domeniu suntem obligati ca in fiecare an sa participam si la asa zisele ore de educatie medicala continua – EMC, foarte importante, dupa parerea mea. Legea vorbeste de 200 de ore in cinci ani, adica in jur de 20 pe an. Dar sunt colegi care fac câte 200 – 300 intr-un singur an. Aici ne situam si noi. Important este cât de mult vrei sa te pregatesti, cât de mult iti doresti sa fii in top, sa fii primul. Mie imi place sa fiu propriul meu concurent. Nu ma compar cu nimeni. Iar cel care alege, e pacientul. El este beneficiarul absolut al pregatirii noastre. Nu poti sa stai intr-un cabinet si sa-ti faci meseria numai de dragul de a o face. Trebuie sa o faci bine si foarte bine. Si sa lucrezi in echipa. Fara echipa nu ai cum sa reusesti si sa ai rezultate.

Asist. universitar dr. Ovidiu Stefanescu – medic specialist chirurgie dento-alveolara, doctor in stiinte medicale

ovidiu stefanescu

A terminat Facultatea de Medicina Dentara, Universitatea „Apollonia” in 2002, iar cinci ani mai târziu ia doctoratul in medicina dentara pe Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi. Activitatea profesionala a inceput-o inca din 2001 cu un curs de implantologie orala, la catedra de la Universitatea de Medicina Bucuresti sub indrumarea g-ral prof.dr. Augustin Mihai. In 2003 a intrat ca medic stagiar stomatolog la Spitalul „Sf. Spiridon” Iasi, iar intre 2005 si 2008 a fost medic rezident pe chirurgie dento-alveolara. Din martie 2008 este medic specialist chirurgie dento-alveolara. Tot din 2005 este preparator universitar doctor la UMF „Gr. T. Popa” Iasi, iar din 2008, asistent universitar doctor la aceeasi institutie. Activitatea sa stiintifica este una intensa – a participat la multiple congrese nationale si internationale incepând cu anul 1996, la toate editiile „Zilelor Facultatii de Medicina Dentara” Iasi, la Congresul International al BASS (2007, Istanbul – Turcia), la simpozioane si a absolvit cursuri postuniversitare de profil. In paralel a publicat si prezentat lucrari in reviste de specialitate, dar si in diferite sesiuni de comunicari stiintifice studentesti care tin de studii privind morfologia dintilor frontali, particularitatile de forma ale cavitatii orale superioare la nou-nascutii cu despicaturi, managementul cabinetului de medicina dentara si rolul de conducator al medicului stomatolog, implantul dentar, algoritmul profilactic si terapeutic al urgentelor medicale in cabinetul de medicina dentara si chirurgia orala de ambulator, rolul anamnezei medico-chirurgicale in depistarea antecedentelor de hepatita cronica cu virus B sau managementul pacientilor cu hipertensiune arteriala in chirurgia orala de ambulator.

“Când mi-am ales specializarea mi-am zis: «daca nu fac chirurgie, nu mai fac deloc stomatologie». Iar acum sunt chirurg. Ma simt implinit si simt ca acesta este drumul meu in viata.”

Asist. universitar dr. Iulia M. Stefanescu – medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, doctor in stiinte medicale

Intre anii 1996 si 2002 a fost studenta a Facultatii de Stomatologie la Universitatea „Apollonia” Iasi, din 2004 pâna in 2007 a fost medic rezident in specialitatea otodontie si ortopedie dento-faciala la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, iar din luna septembrie 2012 este doctor in stiinte medicale. Si-a facut doctoratul in specialitatea Stomatologie infantila, iar teza de doctorat a fost „Modificarile morfo-functionale ale sistemului stomatognat – consecinta a obiceiurilor vicioase la copil”, sub indrumarea prof.univ.dr. Mircea Rusu.
Este membru fondator si colaborator al „Asociatiei Prietenii lui Panait Istrati” Braila (locul de nastere), dar si membru al comisiei de protocol „Universitatea Apollonia” unde lucreaza ca si colaborator in lucrari de cercetare. In 2003 a fost medic stomatolog stagiar la Spitalul „Sf.Spiridon” Iasi. In prezent este si asistent universitar doctor la Universitatea „Apollonia”, Facultatea de Medicina Dentara, disciplina pedodontie – ortopedie. A participat la sesiuni de comunicari stiintifice nationale, dar a absolvit si cursuri postuniversitare de specialitate, unele cu participare internationala in Iasi, Piatra Neamt si Tg. Mures. Este colaborator in editarea cartii „Pedodontie” aparuta in 2007 si coautor al studiului „Ortodontie”, aparut in 2008. A publicat peste 40 de lucrari de specialitate in reviste medicale de stomatologie ce tin de particularitati de conduita terapeutica la copilul cu patologie cardiaca, refacerea dintilor frontali, managementul atitudinii stomatologice in afectiunile generale la copil, tipare de crestere ale arcadei alveolare maxilare la copiii cu despicaturi labio-maxilo-palatine intre 0 si 2 ani, antibioterapia in asistenta stomatologica a copilului, implantul dentar sau fatadele ceramice – indicatie de tratament.

“Ortodontia m-a ales pe mine, nu eu pe ea. Când am avut copii in practica medicala, am ales si specializarea. Dar din clasa a X-a m-am decis ca vreau Medicina, desi studiam filologia pe atunci, limbile straine orientale. Am ales stomatologia, pentru ca eu, personal, am avut probleme medicale care nu s-au rezolvat la acea vreme asa cum mi-am dorit.”

Dr. Tiberiu Stefanescu – medic stomatolog

A absolvit, in 2012, Facultatea de Medicina Dentara la Universitatea „Apollonia” Iasi. A participat la Conferinta de imagistica dentara 3D „Noi tehnici de diagnosticare-Computer Tomograf cu Fascicul Conic” (Bucuresti, 2009) si a primit certificat de participare cu tema „Investigarea sonografica a articulatiilor” (Iasi, 2011). In 2012 s-a certificat ca membru al Colegiului Medicilor Dentisti Bacau, dar si la University of Cambridge, prin Certificate in ESOL International level 2 Cambridge. Anul trecut a participat la al XV-lea Congres de stomatologie „Petrodent” (10 -12 ianuarie), la Congresul privind „Prevenirea afectiunilor stomatologice” (Iasi, 5-6 aprilie) si a fost certificat in „Radioprotectie in radiodiagnostic si radiologie interventionala”, la Oradea in perioada 21 -24 martie. Are competenta in radiologie si urmeaza sa se specializeze, printr-un rezidentiat, in protetica dentara.

“Mie imi place cel mai mult practica, lucrul direct cu pacientul. Aici sunt permanent provocarile. Poate ca daca nu as fi ales stomatologia, mergeam pe specializarea tatalui – Psihiatria. Deci tot Medicina.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri