28 martie 2024
CulturăStefan cel Mare si o harta cu 16 “semne”

Stefan cel Mare si o harta cu 16 “semne”

Stefan cel Mare daruieste in anul 1498 Manastirii Bistrita, “pentru pomenirea fiului nostru Alexandru” (cand se implineau doi ani de la moartea acestuia – n.n.), o vie la Calugara, langa Bacau, “… pana la viile ungureanului, cu un schit, unde petrece calugarul Teofan si cu Prisaca, cu un loc ce este in Bacau, de cealalta parte a Sfintei Manastiri Bistrita.

Acest loc incepe hotarul de la un frasin ce-i langa varnita (velnita – n.n.) de la Paraul Calugarului la munte, de la un stejar la drumul de vale, la Piscul lui Bran, la varful Dealului Mare, la Ratauani si cu toate obarsiile paraielor Calugarii pana la Paraul Calugarii, apoi la camp 12 pamanturi din gios de drumul Calugarii, cu tot venitul”.

Peste 321 de ani, in 1819, inginerul austriac Kuhnel indeplineste porunca domnitorului Calimachi de a alcatui harta Bacaului. El o va intitula “Aratarea samnelor , a locurilor care s-au aratat cu numele lor pe harta:
1. Vamita
2. Chilia lui Bratu
3. Fantana lui Tofan unde este drumul Husilor
4. Dealul Sabaoanilor
5. Piscul Calugarilor
6. Piscul lui Bran
7. Douasprezece pamanturi a manastirii Bistrita
8. Viile ungurenilor
9. Viile bacauanilor
10. Vadul beiului
11. Beci domnesc
12. Vadul la drumul Ketrii (Piatra Neamt – n.n.)
13. Sinorie
14. Muntele Saratiei
15. Dealul Ursoaiei
16. Dealul Mare”.



Uluitor, din cele “16 samni”, 6 sunt cuprinse si in documentul de la Stefan cel Mare! Ce surse a folosit inginerul Kuhnel? Fireste, mai intai, toponimia locului. Dar, in trei secole si jumatate, aceasta a putut sa sufere numeroase modificari.

Sa fi folosit el o harta veche? Dar, dupa cum se stie, prima harta a Moldovei si care cuprinde si Bacaul dateaza din 1714, fiind alcatuita de Dimitrie Cantemir. O a doua harta a Moldovei, “Gheniki harta Moldavias” se tipareste la Viena, in 1797, dar nici una din aceste doua harti nu cuprinde toponimele din harta lui Kuhnel. Sa fi folosit, oare, inginerul austriac documente ramase chiar din timpul lui Stefan cel Mare?
(Ap. Eugen Sendrea, Istoria pe placul tuturor, Editura Vicovia, 2011)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri