25 aprilie 2024
ActualitateStatul ne vrea cu identitate electronica

Statul ne vrea cu identitate electronica

Proiectul, care dateaza din 2003, va deveni realitate in curând. Un proiect de modificare a legislatiei privind actele de identitate arata ca de acum cetatenii vor avea de ales intre cartea de identitate clasica si cea electronica. „Cartea electronica de identitate este de tip smart card si contine datele în format tiparit sau în format inscriptionat prin tehnologie laser si în format electronic. Datele biometrice incluse în documentele electronice sunt imaginea faciala în format digital si imaginile impresiunilor papilare a doua degete, în format digital”, se arata in proiectul de hotarâre.
Eliberarea de documente electronice sau de documente simple, fara cip, se va face în functie de opţiunea persoanei care solicita eliberarea. Asadar, nimeni nu va fi obligat sa isi procure o carte electronica. Documentele simple nu vor contine elemente biometrice. Prin exceptie, „preluarea imaginii faciale se poate realiza cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu conditia ca fata titularului, de la baza barbiei si pâna la frunte, sa fie vizibila în mod clar. Ochelarii sunt acceptati în fotografii numai daca lentilele nu sunt colorate, nu reflecta lumina, nu provoaca umbre si nu au portiuni care sa ascunda ochii. Rama ochelarilor nu trebuie sa acopere nicio portiune a ochilor”, se mai arata in proiect. Deocamdata, proiectul nu face referire la termenul de valabilitate. Acesta va fi mentinut la patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsa între 14-18 ani si de cinci ani pentru persoanele de peste 18 ani. Acest lucru ar putea crea difficultati la serviciile de eliberare a documentelor. „Volumul de munca va fi foarte mare. Daca acum este aglomerat, când sunt termenele de valabilitate mai mari, nici nu vreau sa imi imaginez ce va fi atunci”, a declarat seful serviciul Evidenta Persoanei din Bacau, cms.sef Ioan Prisecaru. In noua carte se vor inscrie numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu, numele parintilor.
Proiectul pus in dezbatere publica nu face referire la data exacta la care va intra in vigoare noua legislatie. Se mentioneaza in schimb ca vor exista judet pilot in care se va implementa sistemul pentru inceput. Nici in ceea ce priveste costurile eliberarii unei carti electronice nu se fac mentiuni, dar este greu de crezut ca va costa tot 11 lei, cum este cazul documentului simplu.

Anul trecut, Serviciul de Evidenta a Persoanelor din municipiul Bacau a eliberat 33.376 carti de identitate si 1657 de carti de identitate provizorii. Au fost eliberate alte 10.319 carti de alegator.

Cine nu va plati taxa de eliberare a documentului:
– persoanele care sunt victime ale calamitatilor naturale, ale incendiilor sau ale unor dezastre
– persoanele care locuiesc pe strazi a caror denumire se schimba, imobilul este renumerotat, trece intr-un alt rang al unitatilor administrativ-teritoriale.



Potrivit noii legislatii, pentru ca persoanele din mediul rural sa nu mai faca un drum la serviciul de evidenta pentru a ridica documentul personalul preda actul de identitate politistului din mediul rural, pe baza de condica. Acesta ii va inmâna actul de identitate cetateanului, care semneaza.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri