25 aprilie 2024
ContrasensStatul minimal si coruptia care ucide

Statul minimal si coruptia care ucide

De ani de zile ni se susura in urechi ca Statul e cel mai prost administrator si ca Statul trebuie sa se retraga si sa lase loc liber initiativei private. Ca privatul este mai constiincios, mai harnic, mai econom si mai bine intentionat.

Pe ideea aceasta, actiuni care erau, odinioara, monopol al statului – deszapezirea, asfaltarea sau transportul de valori – au ajuns sa fie realizate de companii private. Rezultatul, cel putin in ceea ce priveste infrastructura, este ca treaba se face mai prost dar cu bani mai multi. Mai incoace, ni s-a spus ca Statul nu trebuie sa mai vegheze ca un uliu asupra afacerilor, trebuie sa mai relaxeze putin conditiile, ca sa nu descurajeze bisnisul.

Si uite-asa am inceput sa inregistram succese de rasunet: copii morti din cauze aparent necunoscute, zeci de morti intr-un incendiu pentru ca organizatorii au decis ca pot ingramadi 400 de persoane intr-un spatiu in care aveau voie numai 70. Asa, de exemplu, un fotbalist moare pe teren pentru ca ambulanta privata care trebuia sa-i acorde primul ajutor nu era echipata corespunzator, ca sa nu mai vorbim de scandalul recent al dezinfectantilor in care o companie privata este acuzata ca a diluat ani la rând substantele livrate spitalelor. Sa fim clari: in aceste cazuri sectorul privat poarta pricipala responsabilitate. Pentru ca – trebuie sa se inteleaga – coruptia nu este monopol de stat.

Foamea de bani este prezenta peste tot in societate iar oamenii vor face orice pentru a se imbogati câta vreme aceasta este filosofia oficiala iar Statului i se iau din puteri. Culmea este ca “tinerii frumosi si liberi”, pusi in fata acestei situatii, cer si mai putine puteri pentru Stat. Si intram intr-o spirala periculoasa in care fiecare eveniment cauzat de lipsa de interventie a mecanismelor de control ale Statului este urmat de o solicitare de reducere a controlului. Iar efectul este o crestere a violentei sociale.

Cetatenii nu mai au incredere in institutiile statului si ajung sa-si faca singuri dreptate, cum a fost cazul cu angajata companiei de dezinfectanti care a fost scoasa din masina si batuta in Capitala.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri