29 martie 2024
ReportajStatuile Bacaului, mult prea solemne...

Statuile Bacaului, mult prea solemne…

Spatiul urban are o mare influenta asupra oamenilor, avand rol social, economic si cultural. Daca este de buna calitate el poate avea efecte benefice din punct de vedere psihologic stimuland contactele sociale si energiile pozitive. E sugestiv exemplul dat de un sociolog specializat pe probleme de urbanism referitor la o comunitate turbulenta de emigranti care au reusit sa se integreze numai dupa ce primaria le-a construit o fantana la fel cu cele din tara lor natala, pentru ca avea o semnificatie deosebita pentru cultura lor.

In orasul Bacau s-au amplasat in unele zone cateva obiecte de arta urbana menite sa creeze o ambianta agreabila si sa personalizeze spatiile pietonale. Nu se stie cu exactitate cate statui, busturi si monumente sunt an judetul Bacau, ansa ele trec de 200. Si statuile din Bacau reflecta ceea e pe tot cuprinsul tarii – antaietate au voievozii, eroii si scriitorii. Nimic despre artisti plastici, primari, doctori sau clerici. Statuile propriu-zise sunt interpretari artistice de valoare insa in unele cazuri nu prea sunt in consonanta cu locul in care au fost amplasate. Astfel pe str. N. Balcescu se afla statuia lui Stefan cel Mare, pe str. M. Viteazu se afla statuia lui Alexandru cel Bun, iar pe B-dul Marasesti se afla statuia lui V. Alecsandri. aNu e important dar poate deruta pe un strain. Ar mai fi o problema si anume ca statuile sunt in general postate in fata unei cladiri – fie catedrala sau casa de cultura care prin suprapunere, le diminueaza forta expresiva. Mai mult imi plac statuile din parc. Sunt foarte frumoase si se integreaza perfect in sit”, ne marturiseste arh. Constantin Amaiei.

Ciudatenii… simboluri…

Poate cele mai frumoase statui din Parcul Cancicov sunt cariatidele pentru ca, in rest, sunt numai busturi. Artistii pot, insa, sa realizeze insa lucruri neobisnuite pentru gustul comun, care ii pot soca pe multi, dar in care atrebuie sa avem incredere pentru ca artistii au o fina cunoastere a simbolului in arta”, dupa cum ne-a spus Geta Barbu, sefa de sectie la Muzeul de Arta Bacau.



In multe orase ale lumii sunt statui car par ciudate, dar care reprezinta adevarate abogatii spirituale” ale lumii. aBurghezii din Calais”, sculptura bizara a francezului Auguste Rodin, a nascut proteste in epoca, dar a sfarsit prin a fi foarte iubita de localnici. Ca sa nu mai amintim de aManneken Pis”, simbolul orasului Bruxelles, de aMerlin”, statuia reprezentativa de la Singapore, cu cap de leu si trup de peste sau de aMica sirena” celebra statuie a orasului Copenhaga, inspirata din povestile lui Hans Andersen.

Democratia aduce statui!

In vechiul regim, cel putin orasul Bacau, numarul statuilor erau putine si nu tocmai semnificative. Democratia a adus o explozie de statui si busturi, foarte necesare, de altfel, intr-un spatiu in care ochiul este jignit de blocurile socialiste. Amintim dintre cele mai importante obiecte de arta urbana: Statuia excvestra a domnitorului Stefan cel Mare, dezvelita la 5 octombrie 1997, Statuia lui Alexandru cel Bun (an fosta Piata Florescu), statuia lui Vasile Alecsandri, cea impozanta a istoricului Vasile Parvan. Si totusi si aici e un semn de intrebare: aDe ce artistii nostri considera ca trebuie sa fie asa de solemni atunci cand creeaza un obiect de arta urbana. Am vazut in strainatate statui care reprezentau oameni obisnuiti asezati pe banca langa tine, sau sculpturi simbolice sau pur si simplu volume abstracte dar cu forme si culori extrem de agreabile amplasate pe trotuar. Unele chiar amuzante. Cred ca rolul artistului nu este numai sa ma faca sa fiu sobru si serios ci uneori sa ma faca si sa rad”, se intreaba arh. Amaiei.

Nu putem face abstractie, intr-un articol despre statui, despre monumentul George Bacovia, considerat una din punct de vedere al valorii artistice si mesajului simbolic, una dintre cele mai frumoase statui din Romania!

Femeile, discriminate

Menirea statuilor este si aducerea unui plus de frumusete an spatiul public. Cu toate acestea, femeile sunt foarte rar reprezentate an arta monumentala din Bacau. Ele apar de obicei an monumentele care reprezinta concepte abstracte, cum ar fi Grupul aMaternitate” (an curtea gradinitei Agricola), sculptor Gheorghe Zarnescu si monumentele aStiinta” si aArta”, an fata Casei de Cultura, reprezentate de doua nuduri. Preferinta pentru figurile masculine este motivata, de altfel, de tematica monumentelor din Romania: trecutul glorios. Evident, dominat de barbati, conform istoriei oficiale. an judetul Bacau nu exista nicio eroina!

Gabriel Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri