20 aprilie 2024
ActualitateSpitalul Judetean Bacau, inca 500.000 de euro despagubiri pentru un bolnav

Spitalul Judetean Bacau, inca 500.000 de euro despagubiri pentru un bolnav

Recursul declarat de Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau in dosarul bolnavului infectat cu stafilococ auriu a fost anulat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) chiar de la primul termen. Astfel, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau trebuie sa plateasca, in cel mult sase luni, 521.600 de euro, la care se adauga cheltuieli de judecata si de executare silita.

Drama lui Ovidiu Istrati (28 de ani), tânarul care acuza ca s-a infectat in SJU cu stafilococ auriu, a inceput in vara lui 2008, când a ajuns in spital, în urma unui accident de circulatie, cu multiple traumatisme – cranio-facial, toracic, comotie cerebrala, fracturi la ambele picioare.

De mai bine de sase ani, tânarul lupta cu aceasta infectie care s-a cronicizat si este rezistenta la antibiotice. In ciuda numeroaselor interventii chirugicale in spitale din România si din strainatate, Istrati a ramas infirm pe viata, fiind încadrat în grad II de invaliditate, cu o pensie de 268 lei. Toate aceste suferinte au fost luate in calcul de Tribunalul Bacau la stabilirea despagubirilor morale si materiale. La sfârsitul lui 2012, instanta ii da bolnavului câstig de cauza si obliga SJU sa-i plateasca despagubiri de 521.600 de euro. Curtea de Apel, in decizia data in octombrie 2014, mentine hotarârea Tribunalului si respinge apelul SJU, dar si pe al bolnavului care cerea suplimentarea despagubirilor.



Dezinteresul costa!

Conducerea SJU a incercat sa obtina in recursul de la ICCJ ce nici nu a cerut macar la prima instanta, insa, Inalta Curte a anulat din start recursul spitalului, chiar de la primul termen. In motivele recursului, Liviu Ghioc, avocatul angajat de SJU in aceasta faza a procesului, a cerut efectuarea unor analize stiintifice care sa stabileasca unde s-a infectat bolnavul cu stafilococ auriu – in spitalul din Bacau sau la cele din Iasi, unde a fost transferat ulterior.

“Aceasta proba trebuie administrata de instanta de fond, neputând fi administrata în recurs. În consecinta, solutia ce se impune este casarea cu trimitere spre rejudecare, instanţa de fond urmând a administra aceasta proba”, se arata in recursul spitalului. Interesant de amintit, insa, este faptul ca timp de doi ani, cât s-a judecat dosarul la Tribunal, SJU a tratat problema cu maxima indiferenta. Nu a trimis niciun jurist în instanta, nu a depus intâmpinari si nu a contestat expertiza medico-legala. De-abia când s-a dat sentinta in favoarea bolnavului, conducerea SJU a intrat în fibrilatie si a angajat un avocat. Acesta a reusit, la Curtea de Apel, sa obtina refacerea expertizei, insa rezultatul final a fost acelasi. Nici ICCJ nu a luat in calcul motivele invocate prea târziu de SJU. A admis, insa, recursul bolnavului prin care acesta cerea suplimentarea despagubirilor cu circa 8.300 de euro reprezentând cheltuieli medicale. Cauza a fost trimisa spre rejudecare la Tribunalul Bacau.

“Daca actiunea ar fi fost formulata în contradictoriu cu toate cele trei unitati spitalicesti si s-ar fi dovedit în mod cert ca infectarea s-ar fi facut la unitatea noastra, sentinta ar fi fost una dreapta. Însa, în conditiile în care, fara a exista probe directe si certitudini, s-a ajuns la concluzia ca noi suntem vinovati, nu putem fi de acord.”
– recursul SJU

Doua procese pierdute, cu despagubiri totale de 1,5 milioane euro

Decizia ICCJ este a doua lovitura pentru SJU in mai putin de jumatate de an. Spitalul a fost obligat tot prin hotarâri judecatoresti sa acorde despagubiri de un milion de euro unei bolnave infectate cu HIV/SIDA. Banii au fost trimisi de Guvern din fondul de rezerva si virati in contul bolnavei, in octombrie 2014. Conducerea SJU spera ca minunea se va repeta si Guvernul va sprijini din nou spitalul cu bani pentru acoperirea despagubirilor din cel de-al doilea proces pierdut. “O sa facem aceleasi demersuri ca si in primul dosar (bolnava cu HIV/SIDA, n.r.). Daca nu primim bani de la Guvern, o sa ii plateasca spitalul. Acum, este clar ca o asemenea suma nu are niciun spital. Dar, deocamdata, nu ne putem pune problema unui blocaj. Avem la dispozitie sase luni sa platim. O sa vedem pe parcurs ce putem face”, ne-a declarat Adrian Popa, managerul SJU.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri