28 martie 2024
ActualitateFOTO&VIDEO: Spectacol de datini si obiceiuri in centrul Bacaului

FOTO&VIDEO: Spectacol de datini si obiceiuri in centrul Bacaului

Sâmbata, 27 decembrie, de la ora 11,00, in centrul municipiului Bacau, s-a desfasurat o impresionanta parada a obiceiurilor si taditiilor de iarna. Formatiile, trupele si cetele de colindatori, uratori, cât si cele care au adus in fata bacauanilor cele mai frumoase traditii, au defilat pe traseul Hotel Moldova – Prefectura, in aplauzele miilor de iubitori de folclor autentic. Cu toate ca a fost o vreme destul de rece – a plouat si a nins pe intreaga desfasurare a spectacolului -, spectatorii nu au plecat din fata scenei amenajate in Piata Revolutiei pâna nu a evoluat ultima formatie (in acest an, „Ursul” de la Darmanesti).

Alaiul a fost deschis de doi Caiuti din Bijghir, care au purtat o pancarda cu mesajul pentru anul ce trece si altul pentru cel care vine. Au urmat „Capra” de la Pârjol, cu un extraordinar alai, o explozie de culori si bucurie, care vine din vechime, si simbolizeaza, prin dans, cântec, vestimentatie, trecerea anilor, alungarea spiritelor rele si invocarea Anului Nou, purtator de sperante si bogatie.

Purtatori ai aceluiasi mesaj au fost si vestitorii, colindatorii si uratorii din Vârful Câmpului, judetul Botosani, „Cerbul” de la Vultureni, „Frumosii” de la Balcani, Harapii din Plopana sau „Caprele” din Beresti Tazlau, Livezi, Rosiori, judetul Bacau. S-au remarcat, prin vestimentatie si joc, alaiurile din Todiresti, judetul Vaslui, Scobinti, judetul Iasi, dar mai ales cel din Scorteni, de o mare frumusete, care au atras aplauzele miilor de spectatori. Ca in fiecare an, de un real interes si simpatie s-au bucurat, fiecare cu particularitatile sale, „Ursii” din Dofteana si Darmanesti, irozii si dubasii insotind unul dintre cele mai vechi obiceiuri de pe Valea Trotusului.



„Jocul Ursului este un obicei vechi, frumos, mostenit de la bunici, de la bunicii bunicilor, este cel mai iubit obicei de la noi, de la Dofteana. Noi il jucam si la Craciun, si la Anul Nou, iar copiii, tinerii, dar si batrânii, dupa cum ati vazut in Ceata noastra, dar si multe fete, se pregatesc inca din luna noiembrie pentru a-l scoate la joc. Noi suntem foarte mândri ca am reusit sa mentinem si sa aducem acest obicei pâna astazi. Am venit cu 35 de ursi, 20 de irozi si 10 dobosari, pentru a arata si celor din Bacau cum stim noi sa pastram aceste frumoase obiceiuri si traditii. Le multumim ca au venit sa ne vada si le promitem ca vom veni si la anul. La anul si la multi ani!”
Mihai Viorel, 70 de ani, coordonatorul Cetei de ursi din Dofteana

„Am venit in Bacau, la invitatia directorului Ansamblului «Busuiocul», cu care colaboram de multi ani. Suntem prezenti, atât la defilarea de pe strazi, cât si la spectacolul de pe scena din centru, cu doua cete, una de la Orasa si alta de la Poiana. Am venit cu amândoua, deoarece au dovedit ca sunt cele mai frumoase, ca obicei, dar si ca imbracaminte, costumatie, recuzita. M-am implicat de vreo sapte ani in aceste activitati, deoarece imi place si vreau ca, impreuna cu ei, cu parintii lor, sa ducem mai departe aceste obiceiuri. Am invatat de la parinti si bunici sa pastram frumusetea acestor costume, autentice, fara interventii moderniste, cum am vazut prin alte sate”
Gioni Craciun, primar al comunei Livezi

„Am raspuns invitatiei bacauanilor de le prezenta câteva obiceiuri de la noi, asa cum vin si ei la noi, la Botosani. Vom prezenta un vechi si frumos colind, un obicei stravechi al caiutilor si o ceata de mascati. Vreau sa va spun ca atât ei, dar si eu, de la nivelul comunei, ne straduim sa pastram aceste obiceiuri, asa cum le-am mostenit, curate, autentice. De altfel, pentru acest lucru, pentru frumusetea costumelor si mastilor, suntem invitati la multe festivaluri in tara. Din partea botosanenilor, a celor din Vârful Câmpului, uram bacauanilor sarbatori fericite si un An Nou cu spor”
Maria Olariu, referent cultural, Vârful Câmpului, Botosani

[wonderplugin_gallery id=”129″]

„Am reusit si in acest an, cu destule greutati, sa oferim bacauanilor un spectacol de exceptie, autentic, de datini si obiceiuri de Craciun si Anul Nou. Am invitat cete si formatii pe care le cunoastem, care si-au pastrat nealterate datinile din satul lor, din zona de unde vin. Pe lânga cele mai frumoase obicieuri din judetul Bacau, cum sunt «Ursii» de la Dofteana si Darmanesti, «Capra» de la Beresti Tazlau, «Plugusorul» si mascatii de la Rosiori, ca sa dau doar câteva exemple, au venit si frumoase obiceiuri din Botosani, Iasi, Vaslui. Ma bucur când vad foarte multi tineri in aceste cete, alaturi de batrâni, coordonati de oameni cu dragoste si pricepere, ceea ce ne da sperante ca obiceiurilor noastre nu vor pieri niciodata”
Petre Vlase, director al Ansamblului „Busuiocul”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri