19 aprilie 2024
EvenimentSimpozionul de Estetica, premii si dezbateri

Simpozionul de Estetica, premii si dezbateri

O alta fata a artei

Lucrarile din cadrul Simpozionului National de Estetica au debutat in forta chiar de joi dimineata. Academicienii si profesorii universitari s-au reunit in Aula Universitatii "George Bacovia", unde au avut loc primele dezbateri de la aceasta editie. Dupa-amiaza s-au delectat cu muzica buna si au asistat la acordarea premiilor si diplomelor de excelenta ale centrului.

Simpozionul National de Estetica are in centru in acest an tema "Opera de arta si dezestetizarea artei". Subiectul a suscitat interesul nu doar al celor care au sustinut prezentari, ci si al celor aflati in auditoriu. "Au intervenit modalitati noi in creatia artistica si in interpretarea artei. Aspectul de dezestetizare priveste ambele planuri, si acela al aprecierilor in perspectiva estetica si ceea ce se intampla in fenomenul creatiei, un amestec intre arta si nearta, artistic, o fortare a notei care pune in evidenta planul material", spune prof.univ.dr. Alexandru Boboc, membru al Academiei Romane. "Centrul George Apostu este singura institutie culturala din tara care a aparat constant specificitatea esteticului. Eu am numit aceasta galagie care a negat esteticul neoproletcultism. Asta si este. Din fericire, institutia de aici a facut foarte mult pentru a crea in jurul artei o atmosfera care speram ca va fi dusa mai departe", este de parere si prof.univ.dr. Grigore Smeu.
"In contextul globalizarii, cred ca si artele si comentariile despre ele trebuie sa se schimbe. Dezestetizarea artei nu duce cu gandul decat la o noua estetica", a opinat si prof. Ghiorghi Iorga, de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.

O suita de premii



In partea a doua a zilei, conducerea Centrului de Cultura "George Apostu" a oferit Diplome de Excelenta si Premiile Centrului de Cultura personalitatilor care si-au adus contributia de-a lungul timpului in domeniu. Este vorba despre sculptorul Aurel Vlad, scriitorul Constantin Calin si academicianul Solomon Marcus. Premiile au fost personalizate, pe masura realizarilor. Sculptorul Aurel Vlad a primit premiu pentru sinteza artistica originala, desfasurata sub semnul mitului si istoriei, pentru credinta in puterea gestului devenit arta, pentru forta meditatiei asupra rostului fiintei umane. Scriitorul Constantin Calin a fost premiat pentru spiritul critic si scepticismul metodologic creator , staruinta in cautarea si descoperirea adevarului in viata si literatura, pentru slujirea gandului ca provincia literara este un topos recognoscibil intre valorile perene. In schimb, academicianul Solomon Marcus, a primit premiul pentru originalitate stiintifica, rigoarea metodologica si eruditia generoasa, pentru revelarea unitatii structurale si de sens a cunoasterii umane, pentru umanismul demersului cultural de sorginte renascentista, pentru situarea legitima in elita fauratorilor de paradigme universale. "Recunoastem astfel meritele pentru intreaga lor activitate. Sunt personalitati care au contribuit in mod esential la dezvoltarea culturii, stiintelor si artelor in Romania", a apreciat directorul centrului, Geo Popa.
Daca miercuri seara, la deschidere, publicul a asistat la recitalul cameral al Antonelei Barnat, acompaniata la pian de Ozana Kalmuski Zarea, joi seara, dupa decernarea premiilor a avut loc concertul de gala al Cvartetului de coarde Gaudeamus. Evenimentul din acest an a avut drept parteneri cele doua institutii de invatamant superior din Bacau si Consiliul Judetean Bacau care a suportat o mare parte din cheltuieli cu suma de 15.000 de lei.

A doua dezbatere din cadrul simpozionului are loc vineri, de la ora 11, la Universitatea "Vasile Alecsandri", unde, din nou, cadrele didactice si studentii vor cauta sa vada in ce masura noile forme de arta se incadreaza in tiparele esteticului. Simpozionul se incheie la ora 17 cu vernisajul expozitiei Apostu-Inedit-Apostu, de Mihai Oroveanu si lansarea albumului "George Apostu".
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri