28 martie 2024
EvenimentSimpozion National de Arhivistica: Profesionistii nostri – Vilica Munteanu la 65 de...

Simpozion National de Arhivistica: Profesionistii nostri – Vilica Munteanu la 65 de ani

Exista in viata fiecarui om un moment care poate insemna bilantul unei activitati profesionale, dar si punctul unui nou inceput. Un asemenea om este Vilica Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacau, arhivist, cercetator neobosit, profesor, care si-a dedicat peste 40 de ani studierii si valorificarii documentelor de arhiva, istorice, de identitate nationala, dar si a celor cu valoare sociala, de mare importanta pentru comunitatile, institutiile si cetatenii unei anumite parti a tarii. Atunci când detii timp de 26 de ani si functia de director al Arhivelor Statului Bacau, poate da masura unei vieti frumoase, inchinata Mariei Sale Documentul.

Sâmbata, 27 februarie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” s-a desfasurat simpozionul „Rolul Arhivelor in societate si cercetare”, la care au participat directori si reprezentanti ai arhivelor din mai multe judete ale tarii (Iasi, Covasna, Arad, Botosani, Turnu Severin, Constanta, Galati, Sibiu, Arges, Olt, Harghita, Neamt, Mures, Brasov), cât si specialisti din Arhivele Nationale si Arhivele Militare.

Au sustinut comunicari stiintifice „Arhivele – institutie fundamentala a statului român”(dr. Bogdan Baditoiu, dir. Arhive Olt), „Rolul si locul arhivelor militare, astazi si in trecut” (dr. Iulian Botoghina), „Arhivele si cercetarea istorica” (Mihaela Chelaru, Arhive Neamt), „Rolul social al Arhivelor” (dr. Adrian Pohrib – director al Arhivelor Galati). La simpozion au participat si au transmis mesaje de apreciere si felicitare, la implinirea a 65 de ani de viata si iesirii la pensie a directorului Vilica Munteanu, prefectul Constantin Dorian Pocovnicu, viceprimarul Ilie Birzu, senatorul Dragos Luchian, dr. Cristi Anita – sef Serviciu Analiza si Sinteza al Arhivelor Nationale Bucuresti, Geo Popa – director al Centrului de Cultura „George Apostu”, care a preluat si stafeta de cel mai longeviv sef al unei institutii publice in activitate din Bacau, preot, conf. dr. Stefan Lupu – Episcopia Romano- Catolica Iasi, istorici, arhivisti, colegi si prieteni ai sarbatoritului, care i-au urat ani multi cu sanatate si noi rezultate in activitatea de cercetare in proiectele pe care le are pe masa de lucru, dar si in cea de colectionar, inmânându-i mai multe diplome de excelenta, de merit si recunostinta, medalii si flori.



Ilie Birzu, viceprimar al municipiului a anuntat ca va face propunerea in Consiliu Local de a i se acorda prof. Vilica Munteanu titlul de Cetatean de Onoare al Bacaului. „S-a incheiat o etapa importanta din viata si activitatea mea, sunt peste 40 de ani pe care i-am dedicat cercetarii si valorificarii documentului de arhiva, prin publicarea a numeroase volume, studii si articole in presa de specialitate. Iesirea mea la pensie nu inseamna ca voi abandona cercetarea, am inca multe proiecte pe care nu le-am finalizat in timpul activitatii. Sunt emotionat si bucuros ca alaturi de mine au fost multi prieteni din tara si din Bacau, carora le multumesc, cum aceleasi multumiri aduc si familiei mele”, ne-a declarat Vilica Munteanu, la ceas aniversar si de bilant.

Cu aceeasi ocazie a fost lansat si volumul 20 din colectia „Profesionistii nostri – Vilica Munteanu la 65 de ani”, aparut sub egida Centrului European de Studii Covasna – Harghita, editat de Eurocarpatica Sfântu Gheorghe si Magic Print Onesti, editie ingrijita de Mihaela Chelaru si dr. Ioan Lacatusu, director al Centrului si al Editurii Eurocarpatica, volum omagial prezentat de dr. Vasile Stancu, care a adus in fata auditoriului preocuparea Centrului de Studii Europene pentru a omagia, recompensa si populariza activitatea unor oameni, a unor profesionisti din sistemul arhivelor nationale, mai ales a celor din SE Transilvaniei, cât si din alte regiuni ale tarii. „Este al 20-lea volum, unul foarte serios, de mari dimensiuni, care numara peste 880 de pagini si este structurat pe mai multe capitole, iar ultima parte cuprinde o sectiune, in premiera, de imagini din viata si activitatea arhivistului Vilica Munteanu. Intentia noastra este de a prezenta modele de viata si activitate, in cele 20 de volume semnând mari personalitati ale culturii române. Ne bucuram ca printre cei omagiati se afla si doi bacauani, prof. Dumitru Zaharia si sarbatoritul de astazi, prof. Vilica Munteanu, un profesionist de exceptie, cercetator de elita, colaborator al arhivistilor de peste Carpati”, a spus dr. Vasile Stancu.

Volumul „Profesionistii nostri” a fost daruit cu autografe participantilor, care au inchinat o cupa de sampanie in cinstea celui omagiat.

[wonderplugin_gallery id=”451″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri