Sfinte Mucenic Ignatie, apara-ne de trichinela!

1


Imaginile televizate din piete si oboare, in care se vad bieti vânzatori de porci parca haituiti de jandarmi si de reprezentanti ai autoritatilor veterinare si de protectie a consumatorilor au stârnit varii comentarii, in toate mediile. Evident, mai ales pe internet. Dar, cea mai de luat in seama opinie cred ca vine chiar de la cineva care s-a afirmat pâna acum in tagma agricultorilor, in speta a crescatorilor de animale.

Operatiunile veterinarilor si ale celor de la protectia consumatorilor impotriva vânzatorilor de porci, care sacrificau bietele animale chiar acolo, la fata locului, adica in piata, este pusa la perete de unul dintre cei mai importanti agricultori ai tarii si cunoscut lider al unei asociatii de producatori agricoli. Fermierul cu staif crede ca nu este deloc in regula ce li se face negustorilor de carne in viu sau taiata, pentru ca a creste astazi un porc este lucru tare greu. Prin urmare, negustorii au fost umiliti de inspectorii veterinari, pentru ca li s-au cerut acte, pentru ca li s-au indicat regulamentele europene in materie de crescut si de sacrificat animale. Fereasca Dumnezeu de vreo trichineloza, arma de-a dreptul mortala daca nu stii sa te tratezi de ea, pentru ca muschiuletul de porc netrecut pe la examenul de specialitate poate fi doldora de criminala trichinela. Marturie stau atâtea cazuri care au pus la pamânt familii si chiar grupuri intregi de oameni.

Ce ar fi trebuit sa faca inspectorii care au descins, sub escorta jandarmilor, in piete? – spune fermierul. Pai, de exemplu, sa vina cu câte un laborator mobil in care sa se ia probe de la toti porcii taiati. Pentru a nu arunca la gunoi munca de un an a unui crescator de porci, pentru a incuraja munca, nu lenea – spunea vestitul fermier.

Buna ideea cu laboratoarele mobile. Dar, ne intrebam, de unde, bre, atâtea laboratoare, când in satele noastre nici medici veterinari nu sunt peste tot? Unii trebuie chemati de la oras la câte un taiat de porc. Ce sa mai vorbim de abatoare autorizate pentru toate localitatile. Da, cinste crescatorilor de porci! Avem nevoie de cât mai multi. Dar de sanatatea noastra si mai ales de viata noastra cine are grija, daca nimerim cine ce stie ce biet grasun crescut prin cine stie ce gunoaie? Caci domnul mare fermier sigur nu are asemenea probleme. El altfel taie porcii si, mai ales, altfel ii manânca



Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Domnule PETRICA;
    Hai sa fim seriosi ,si eu sant de la tara din Orbeni,si TATA a crescut porci si a taiat in fiecare An,cate 2>> fiind mai multi copii trebuia sa dea la fiecare,,si toti din comuna Nu se duc cu porcul la
    analize,si nu a MURIT nimeni de la carnea de porc,se moare de SARACIE,fiindca Nu au ce manca’ nici macar fasole si cartofi;acesta este Nivelul de Trai.
    Daca merge-ti la Orbeni ,s-ar putea sa va schimba=ti parerea ??
    cu toata stima penru dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ