Sfaturi de la Politia Rutiera pentru soferi

0

Pentru ca zilele de sărbătoare să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, poliţiştii băcăuani acţionează pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetățenilor.
În această perioadă, polițiștii rutieri acţionează cu autospecialele dotate cu aparatură de înregistrare video, obiectivele prioritare fiind asigurarea fluenţei traficului rutier, prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea încălcării regimului legal de viteză.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă despre condiţiile meteo şi starea drumurilor ! / Poliţiştii vă adresează câteva recomandări utile pentru UN DRUM ÎN SIGURANŢĂ
Ştiaţi că:
• Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere?
• Distanţa de frânare a unui autovehicul se tripleză în condiţiile unui carosabil alunecos?
• Cele mai dificile manevre pe timp de iarna în traficul urban sunt plecarea de pe loc, depasirea şi oprirea în conditii de siguranţă?
• Ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede?
• Într-o zi în care precipitaţiile sunt abundente, numărul accidentelor creşte considerabil?

Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă ce sunt anunţate pentru perioada imediat următoare, ne facem datoria să vă recomandăm:
• Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor
• Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
• Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.
• Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;
• Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
• Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
• Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;
• Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor;
• În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;
• Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Nu in ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducera autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, dată fiind experinta redusă şi riscul implicarii în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi aloolice și nu acceptați să călătoriți cu un autovehicul condus de o persoană aflată sub influența alcoolului.

Drum Bun!

Conduceţi cu prudenţă! Cineva drag sigur vă aşteaptă acasă!

dedeman

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ