19 aprilie 2024
ActualitateSfârâie gratarele a zacusca

Sfârâie gratarele a zacusca

Gospodinele au intrat in febra aprovizionarilor pentru iarna. Pietele agroalimentare abunda de oferte generoase, iar gospodinele obisnuite sa aiba camara plina la iarna fac tot posibilul sa pregateasca cea mai gustoasa tocana, zacusca sau cele mai aromate muraturi.

Coacerea ardeilor, gogosarilor sau a vinetelor a devenit prioritate. Se pare ca secretul gustului sta in metodele de coacere a legumelor. Unii prefera cuptorul, altii flacara de la aragaz, iar cei mai multi spun ca gratarul pe carbune este cea mai buna varianta.

“Când vine toamna stiu ca am program de copt legume. Nu e cea mai placuta indeletnicire, insa imi place foarte tare zacusca si trebuie sa particip activ la facerea ei. Nici sotiei mele nu ii este tocmai usor sa taie legumele, sa le caleasca si sa dea mâncarii gustul inconfundabil al toamnei”, spune Ovidiu Tâmpu.



Lumea este activa toamna, iar lucrul acesta se vede inclusiv in curtea din fata blocului. Pe strada Frasinului din Bacau, o gospodina care isi pârpolea degetele tot intorcând gogosari pe gratar, reusise sa atraga atentia vecinilor.

Momiti de mirosul inconfundabil al legumelor coapte, batrânii din bloc stateau aliniati cuminti in apropierea gratarului.

S-au gasit destule voci care comentau deranjate de fumul gratarului. “Sa se duca sa coaca la Insula sau la Gheraiesti, nu sa ne innebuneasca pe noi cu fumul de la gratar!”, spunea o femeie de la un bloc vecin. Gospodina si-a vazut de treaba, mizând pe faptul ca nu face rau nimanui. Important era ca si-a copt gogosarii, ca nu s-a sufocat de cald in casa si nici nu a facut mizerie. Probabil nu a aflat ca este interzis prin lege sa faci gratar in fata blocului si ca esti pasibil de amenda in cazul in care te descopera politistii locali.

Coada la gratarele de la Insula si Gheraiesti

Gratarele de la Insula sau din Parcul Gheraiesti au fost asaltate, la sfârsitul saptamânii, de gospodari si gospodine cu legume de copt. S-a stat chiar si la coada, iar jarul lasat de unul ramânea mostenire celuilalt, desi toata lumea era dotata cu toate cele necesare, de la lemne, la carbune si, evident, legume, aduse chiar si cu sacul. “E preferabil sa le coci in aer liber, fiindca nu faci mizerie si miros acasa. Iar pe malul apei e si mult mai relaxant si mai placut decât in bucatarie. Am adus la copt ardei capia si vinete, pe care le vom pune la congelator”, spunea un tânar care atâta jarul si muncea cot la cot alaturi de sotie. (O.P.)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri