Servus, dom’ poștaș!

Spunem „a venit poșta” chiar dacă nu angajatul Poștei Române, ci al altei firme de curierat a pus ceva în cutie. Eu, când zic „poștă” sau „poștaș”, mă gândesc la tânărul care îmi aduce facturile cu o întârziere de zece zile, prea adesea după data scadenței, sau îmi lasă avizele în cutie, fără să coboare de pe bicicletă, chiar dacă sunt acasă.

E prea grăbit ca să apese butonul soneriei sau să bată în poartă. Ultima recipisă avea data de 29 septembrie și a ajuns la mine pe 16 octombrie. Pe hârtiuță nu era trecut expeditorul, prin urmare nu știam cărei instituții să mă adresez ca să aflu ce dorea de la mine. Dezinteresul angajatului poate fi explicat în multe feluri, cea mai importantă dintre cauze fiind, probabil, salariul prea mic în raport cu efortul depus și nevoile sale.

Datorită vechimii instituției, „Poșta” a devenit substantiv comun. Din păcate, în ciuda notorietății și a poziției de unic operator de care beneficia în 1990, compania a realizat profituri tot mai mici, apoi a trecut pe pierdere. Ce i-a lipsit? Nimic. Avea spații, avea specialiști, avea clienți…

De ce a ajuns în situația asta? Din cauza proastei administrări, a nesimțirii și a lipsei de patriotism. Indemnizații mari la vârf, salarii mici pentru cel care umblă cu tolba în spate. Mașini de lux pentru cei din staff, sărăcie în oficiile din provincie. Remunerarea a sute de experți care nu au folosit la nimic.

În loc să se adapteze noilor cerințe și să modernizeze serviciile, managerii au redus personalul și salariile, nu au mai achiziționat computere, mijloace de transport, nu au asigurat pază etc. Totuși, se pare că, în ceasul al XII-lea, cineva încearcă să salveze Poșta Română.

E vorba despre noul ministru al Comunicațiilor, băcăuanul Lucian Șova, care a trimis corpul de control la companie, apoi a demarat o serie de întâlniri regionale în care a prezentat angajaților un plan de redresare. Să sperăm că nu e prea târziu și că ministrul va rămâne destul în funcție.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"