25 aprilie 2024
ActualitateServiciile sociale, la coada!

Serviciile sociale, la coada!

Stabilirea standardelor minime de calitate si a standardelor de cost in domeniul serviciilor sociale, pentru ca, pe baza acestora, sa fie alocate resursele, a fost ceruta mereu de institutiile si ONG-urile care au ca obiect de activitate protectia copiilor, a vârstnicilor sau a persoanelor cu handicap. Anul trecut, a aparut Legea 197 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, care stabileste sistemul de acreditare a furnizorilor si serviciile sociale care pot fi acordate, având la baza criterii specifice si standarde de calitate. Legea trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2013, dar Ministerul Muncii a stabilit un nou termen: 1 iunie 2013. In lipsa unor prevederi clare, serviciile sociale au fost si sunt subfinantate. “Ar trebui sa existe pachete minime de servicii, pe tipuri de beneficiar, si standarde de cost corelate cu standardele de calitate. Eu cred ca Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii nu vor sa clarifice modul de functionare si finantare al sistemului” declara Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC, in toamna 2012. El isi exprima, totusi speranta, ca 2013 va veni cu clarificari legislative. S-a inselat. La inceputul acestei saptamâni, Ministerul Muncii a propus o noua amânare. E vorba de o ordonanta care prevede deplasarea termenelor prevazute in Legea 197/2012: in loc de iunie 2013 va fi 1 ianuarie 2014. Mai mult, se doreste si mutarea pe 1 noiembrie 2013 a termenului la care ar fi trebuit finalizate Normele Metodologice de aplicare a legii. Motivele ar fi constrângerile financiare si numarul mic de angajati din minister – care ar trebui sa lucreze la criterii si standarde, in paralel cu alte sarcini, standardele fiind “in plin proces de revizuire”. In plus, “Programul informatic aferent Registrului electronic unic al serviciilor sociale care functioneaza in prezent trebuie adaptat noilor reglementari, cel putin in ce priveste modalitatea de introducere a datelor, ceea ce presupune o perioada de tranzitie pentru a se verifica daca fezabilitatea acestuia” se arata in fundamentarea depusa de Mariana Câmpeanu. Data pâna la care fundatiile si institutiile pot depune observatii este 29 mai 2013.

“Este dezastru ce se intâmpla! Legile actuale sunt vagi, interpretabile si am tot asteptat schimbari in bine. Din cauza ca, politic, se intâmpla atâtea lucruri intre ei, nu mai au timp de cetatean. Problemele sociale si economice sunt mai putin importante, pentru ei, decât cele politice.” Marioara Popa, presedinte ASCHN – Centrul “Daniel”

 



“Lucrurile se misca foarte greu, or stabilirea standardelor de cost si a celor de calitate reprezinta singurul mod de a finanta eficient serviciile sociale. Fie ca esti furnizor privat, fie ca esti institutie, trebuie sa mergi dupa aceleasi standarde. De exemplu, pentru ingrijirile la domiciliu nu exista standarde clare.” Gabriela Achihai, presedinte FSC Bacau.  

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri