29 martie 2024
OpiniiEditorialSemnale de trezire

Semnale de trezire

E vremea clasamentelor, a analizelor. La inceput de an, institute de cercetare, de sondare si analiza, reviste de specialitate publica diferite clasamente, topuri, pe domenii, zone, ramuri si sectoare de activitate, fiecare introducând in “matrice” diferiti indicatori, ponderea detinând-o, aproape in unanimitate, cei economici.

Dintr-un asemenea top, publicat de Forbes România aflam ca municipiul Bacau ocupa locul 14 in Top 40 cele mai bune orase pentru afaceri, fiind surclasat, in Regiunea Nord –Est de Iasi (loc 10) si, surprinzator, de Suceava (loc 13).

Analiza a luat in calcul zece criterii (vezi toate informatiile, in pag. 3), printre care PIB pe judet si pe locuitor, societati comerciale cu capital strain, câstigul salarial, numarul intreprinderilor active, infrastructura rutiera, feroviara, dar si problemele cu legea ale… primarilor. Ar fi de remarcat ca cele mai bogate firme din Moldova isi au sediul in Bacau si primele opt firme din Bacau au actionariat român.

Ne putem analiza in “sucul propriu” când si cât vrem, la nivel de tara, in ceea ce priveste atractivitatea pentru afaceri, municipiul ramâne tot pe locul 14. Cauzele? Multe si, de data aceasta, nu marunte: lipsa unei infrastructuri moderne, a facilitatilor acordate investitorilor, instabilitatea in administratie si politica, o proasta legatura cu tara, mai ales cu vestul ei si, implicit cu Europa etc.

Se va spune ca locul 14 nu-i chiar ultimul, daca avem in vedere ca, in 2012, Bacaul era pe locul 39 la capitolul crestere economica, insa nu putem uita: acum un sfert de secol, Bacaul era pe locul cinci (5) in economia tarii. Sigur, datele problemei s-au schimbat, indicatorii sunt altii, se pune accent pe calitate, a oamenilor si a institutiilor, corectitudinea functionarilor publici, accesibilitatea catre resurse, calitatea si diversitatea pregatirii fortei de munca, infractionalitatea economica si, vedeti? – plasamentul celor alesi fata de lege.

Ma uitam la ce scrie Forbes in dreptul municipiului Oradea, aflat pe locul 4 in acest clasament: “oras perfect in care mediul de afaceri si comunitatea prospera, datorita unei strategii pe termen lung a autoritatilor locale”.

Mai stie cineva ce s-a ales de Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau, aprobata in 2010, care avea un orizont de 30 de ani? Cred ca de aceea clasamentele, topurile, analizele pot fi dusuri reci, semnale de trezire pentru autoritatile locale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri