24 aprilie 2024
EconomieSefii de la Antifrauda nu inteleg de ce s-au suparat românii pe...

Sefii de la Antifrauda nu inteleg de ce s-au suparat românii pe institutie

– cinci firme au fost inchise de inspectorii fiscali

De la inceputul lunii, masinile Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) strabat judetul, in lung si in lat, pentru a descoperi si cea mai mica urma a evaziunii fiscale. In tot acest timp, angajatii DGAF au efectuat controale în domeniile comertului, de la produse alimentare comercializate in restaurante, cluburi, baruri, morarit si panificatie, carne si produse din carne si pâna la cele nealimentare – flori si plante ornamentale, electronice si electrocasnice.

„Ca urmare a controalelor specifice efectuate, inspectorii antifrauda au dispus 90 de amenzi contraventionale, în valoare totala de 222.500 lei, si confiscarea de numerar si bunuri în valoare totala 4.242 lei. De asemenea, inspectorii DGAF au dispus suspendarea, pentru o luna, a activitatii comerciale a cinci operatori economici, pentru refuzul emiterii bonului fiscal”, a precizat Alexandru Cristea, purtatorul de cuvânt al DGAF. Exista informatii, pe surse, e drept, referitoare al atitudinea aroganta afisata de inspectorii Antifrauda la momentul efectuarii controalelor, neconfirmata insa de reprezentantii DGAF.



„Nu inteleg la ce se refera cei controlati atunci când invoca atitudinea aroganta a colegilor mei. Stiu doar ca legea fiscala nu prevede o limita de la care se poate aplica amenzi, nici daca suma nefiscalizata gasita e bacsis sau un rest pe care clientul nu l-a ridicat. Legea se aplica unitar, pentru toata lumea care nu o respecta, nu face diferente. Pe de alta parte, vreau sa stiti ca au fost inspectori din tara care au fost agresati de comerciantii controlati”, a completat Alexandru Cristea.

Cert este ca insusi premierul Victor Ponta i-a transmis sefului ANAF ca inspectorii Directiei Antifrauda sa aplice politica de combatere a evaziunii fiscale „cu duritate, dar în limita legii si a bunului-simt, fara excese”. Mesajul primului – ministru vine în contextul în care, în presa, au aparut sute de cazuri ale unor posibile excese în închiderea unor localuri.

Comercianti speriati

„La mine inca nu au ajuns, dar ma astept sa vina cei de la Antifrauda. Mi-e teama, sigur ca da, toata ziua numar banii mici din casa, ma gândesc daca nu cumva am dat restul gresit sau altceva. Am lucrat, initial, la banca si stiu care este stresul. De 20 de ani incerc sa fac o afacere in comert, dar e din ce in ce mai greu. De asta ma gândesc serios sa inchid pravalia si sa ma axez pe apicultura. Nu merita deranjul”, marturiseste o comercianta din zona Milcov.

Nemultumirea in rândul micilor comercianti ramâne la cote ridicate, in conditiile in care sunt inchise sau amendate afaceri de cartier, cele care, „de fapt, sustin bugetul de stat, prin impozitele si taxele achitate.” „Pe timpul lui Basescu si Boc, a fost taxa forfetara care a inchis mii de firme, apoi au venit hypermarketurile care ne-au omorât. Acum, sunt cei de la Antifrauda care ne inchid pentru câtiva banuti. De unde or sa-si mai ia salariile, daca ne trag obloanele”, se intreaba retoric comerciantii de cartier.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri