29 martie 2024
EconomieSe reia licitatia pentru microhidrocentrala Caralita

Se reia licitatia pentru microhidrocentrala Caralita

Cel mai mare producator de energie electrica din România, Hidroelectrica, a anuntat o noua licitatie deschisa cu strigare pentru 20 de active, microhidrocentrale de mica putere, aflate in diferite zone din tara, beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi. Printre acestea se afla si microhidrocentrala Caralita, de pe Trotus, construita in apropierea localitatii Asau. Licitatia a fost anuntata pentru perioada 30 martie – 2 aprilie. Hidroelectrica, o companie aflata in insolventa pâna de curând, continua incercarea de a vinde active, invocând „accelerarea privatizarii in România” si Strategia energetica a României in perioada 2007 – 2020.

Pentru microhidrocentrala Caralita, pretul de pornire al licitatiei este de peste 3,7 milioane de lei (fara TVA), asa cum a fost si la licitatia organizata acum aproape un an. Organizatorii au anuntat ca la licitatie vor fi admisi numai cei care vor mentine obiectul de activitate al microhidrocentralelor, vor respecta reglementarile specifice sectorului energetic, isi vor asuma, daca este cazul, programele de investitii pentru protectia mediului si vor prelua personalul de la aceste obiective. Vânzatorul solicita aceesul pe o perioada de cinci la aceste obiective, pentru a verifica respectarea clauzelor contractuale.

Garantia ceruta cumparatorului este de 10% din pretul de pornire. Deschiderea plicurilor cu oferte se va face, in cazul Caralita, pe 23 martie, iar licitatia va avea loc pe 30 martie.
Microhidrocentrala Caralita este administrata de Sucursala Bistrita a Hidroelectrica si are o putere instalata de 1.000 kW (e-proiect 4.400 MW).



Specialistii spun ca nu toate astfel de microhidrocentrale sunt rentabile, dar se câstiga foarte bine din bonusurile acordate de guvern pentru producatorii de energie regenerabila. Oficialii Hidroelectrica precizau, in 2013, la alt termen de licitatie, ca vânzarea microhidrocentralelor este impusa de costurile de operare si mentenanta semnificativ mai mari decâ veniturile pe care le genereaza.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri