19 aprilie 2024
EvenimentSe implinesc 104 ani de la aparitia primului pasaport românesc

Se implinesc 104 ani de la aparitia primului pasaport românesc

– 19 martie este un moment de referinta in evolutia istorica a pasaportului românesc – la aceasta data, in 1912, regele Carol I a promulgat prima lege moderna care se referea la pasapoarte, denumita Lege asupra pasapoartelor

Au trecut 104 ani de când prin „Legea asupra pasapoartelor” statul român introducea primele principii generale in privinta pasapoartelor si pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autoritati si cetateni. Liberate de Ministerul de Interne si de prefectii de judete, „paspoartele” erau emise in numele regelui si aveau formatul unei carti mici portative”, de dimensiunile 9 cm pe 13 cm, fiind „compuse din 20 pagini numerotate”.

Legea prevedea ca „Pasapoartele se emit in numele regelui si se elibereaza de ministerul de interne si de prefectii de judete si de politie in conditiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi.”



De la pasport la pasaport

Termenul de pasaport – utilizat si in prezent – prin care se desemna documentul general de calatorie in baza caruia calatorii români puteau circula peste granitele Dunarii si ale Imperiului Habsburgic – apare prima data reglementat in Regulamentele Organice, intrate in vigoare in 1830 in Moldova si in 1831 in Tara Româneasca.

Istoria pasapoartelor continua cu perioada de dinaintea si din timpul celui de-al doilea razboi mondial, când, au fost introduse noi tipuri de pasapoarte simple, de serviciu si diplomatice, unele dintre acestea distingându-se printr-o tehnica speciala de prindere (lipire, brosare) a filelor de coperti, care crea un efect de evantai. Adoptarea, la 20 iulie 2005, a Legii nr. 248 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor români in strainatate a statuat conditiile in care cetatenii români isi puteau exercita dreptul la libera circulatie in strainatate, precum si limitele exercitarii acestui drept.

Astfel, ,,cetatenilor români care indeplinesc conditiile prevazute de lege le este garantat dreptul de a calatori in strainatate, de a emigra si de reveni oricând in tara. Nicio autoritate româna nu poate interzice, in nici o situatie, unui cetatean român sa se reintoarca pe teritoriul României”. Punerea in circulatie a pasaportului simplu electronic românesc, eveniment marcat la data de 31 decembrie 2008 si extinderea implementarii sistemului de emitere a acestora la nivel national au reprezentat principalele provocari care au stat in atentia Directiei Generale de Pasapoarte.

Cât costa un pasaport

Pentru pasaportul simplu electronic cu valabilitate 5 ani (adulti si minorii care au implinit 12 ani) se achita o taxa de 283 de lei (261 lei costul pasaportului A 22 de lei taxa consulara), pasaportul simplu electronic pentru minori sub 12 ani, cu valabilitate 3 ani este 258 lei (236 pasaportul A 22 lei taxa consulara), iar pasaportul simplu temporar costa 219 lei (din care 97 lei este pasaportulA22 lei taxa consularaA100 lei tariful suplimentar).

Acesta din urma se elibereaza in aceeasi zi, la doua ore dupa depunerea documentelor necesare, dar are valabilitate doar 1 an. Taxa pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice si temporare se poate achita in reteaua CEC Bank. In anul 2015, Serviciul Pasapoarte Bacau a eliberat peste 25.000 de pasapoarte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri