19 aprilie 2024
ActualitateSe anunta iarna grea pentru clientii CET. Strategie utopica pentru incalzirea orasului

Se anunta iarna grea pentru clientii CET. Strategie utopica pentru incalzirea orasului

De când caldura a inceput sa circule prin tevile din oras spre locuintele bacauanilor, adica de acum circa doua saptamâni, avariile s-au tinut lant.

Practic, echipele de interventie nu mai fac fata la apelurile venite de la cetatenii care sunt nevoiti sa indure frigul din case.

Numai in ultimele doua zile, au cedat retelele de pe strazile Zefirului, Calugareni sau Prelungirea Bradului, iar alte probleme au fost si pe strada 9 Mai.



Explicatia acestei situatii este usor de ghicit: tevile prin care circula agentul termic sunt vechi si cedeaza usor. Ce-i drept, s-au facut investitii in reabilitarea retelelor, dar acestea au rezolvat doar intr-o masura relativ mica problemele.

Consiliul Local Bacau a aprobat un plan de lucrari valabil pâna in anul 2033, un fel de strategie menita sa reduca la minim pierderile din retele si sa ridice randamentul CET. Autoritatile spera ca, dupa aplicarea planului, conditiile de confort oferite bacauanilor sa fie atât de bune, incât sa ii determine pe cei plecati din sistemul centralizat spre centralele individuale sa faca drumul intors si sa revina la calitatea de clienti ai CET.

Autoritatile mizeaza pe intoarcerea a circa 20.000 de „evadati” din sistemul centralizat, o cifra insa prea optimista, dupa cum aprecia chiar un fost director al CET, Vasile Dragusanu, care este si consilier local. Problema si mai mare este, insa, ca in Consiliul Local nu s-a discutat nimic despre finantarea necesara, astfel ca planul ramâne bine pus la pastrare intr-un sertar din primarie, la stadiul de intentie.

Dupa cum arata un document oficial, „stadiul precar al retelelor de distributie a condus la o crestere a numarului de interventii de reparatie. Detectarea zonei de interventie este dificila, iar aceste interventii au in general o durata destul de mare, ceea ce mareste gradul de disconfort al consumatorului. Lipsa furnizarii agentului termic pe perioada interventiei si numarul mare de interventii au impact negativ asupra confortului termic al consumatorului, ceea ce conduce la decizia de debransare”.

Documentul este inclus in studiul privind retehnologizarea sistemului de termoficare, efectuat de Asocierea SC EPMC Consulting SRL / SC Louis Berger SRL / SC Grafitti BBDO SRL Cluj Napoca. Concret, din cele 60.000 de apartamente din Bacau racordate la reteaua centralizata la inceputul anilor ’90, acum au mai ramas circa 18.000, adica mai putin de o treime.

Sute de kilometri de conducte, ciuruite de vechime

Cât priveste reteaua termica primara din Bacau, conductele cu diametru mai mic de 700 mm au o vechime de pâna la 37 de ani, iar cele mai mari, de pâna la un metru diametru, au pâna la 19 ani vechime. Totalul conductelor din reteaua termica primara are lungimea de 32,7 km, din care majoritatea (22,48 km) este traseu aerian, iar restul (10,22 km) subteran.

Reteaua termica secundara (conductele care ajung la imobilele de locuit), cea din care provin cele mai mari pierderi de agent termic, are o vechime de pâna la 47 de ani si o lungime totala de 364 km. Un studiu arata ca o treime din lungimea canalelor termice prezinta infiltratii care conduc la pierderi de caldura prin transfer catre mediul exterior. De mentionat ca 85% din totalul conductelor retelei termice secundare au depasita durata de exploatare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri