29 martie 2024
EconomieScrisorile bat ordinele Ministerului Muncii

Scrisorile bat ordinele Ministerului Muncii

– Un pensionar si un fost angajat reclama ca li s-a taiat din timpul lucrat in grupa a II-a de munca – Casa de Pensii invoca niste “scrisori” ale Ministerului Muncii – In baza acestora, unitatea la care au lucrat cei doi elibereaza adeverinte cu un procent mai mic de timp lucrat in grupa a doua decât cel trecut in carnetul de munca

Modul de acordare a grupei a doua de munca reprezinta, in continuare, motiv de nemultumire pentru multe persoane care s-au pensionat deja ori urmeaza sa iasa la pensie. Ultima reclamatie cu acest subiect, adresata redactiei noastre, vine din partea unui pensionar care a lucrat la fostul ISCIP, actualmente Suinprod (firma de reproducere si ingrasare a porcilor), precum si de la un angajat al unitatii mentionate.

Gheorghe M., fost salariat al Suinprod, firma din cadrul grupului de companii Agricola Bacau, s-a pensionat in 1999. De atunci tot contesta decizia sa de pensionare. Motivul? “In carnetul de munca am in total, lucrati, 41 de ani, sase luni si 18 zile, din care 30 de ani si patru luni sunt in grupa a doua, ne-a spus Gheorghe M. Casa Judeteana de Pensii mi-a recunoscut, insa, numai 24 de ani in grupa a doua de munca.



Desi in carnet seful de personal (Serviciul de resurse umane-n.n.) de la unitatea la care am lucrat mi-a scris ca timpul meu de lucru din perioada 1969-1999 a fost in grupa a doua, conform Ordinului 50/1990, punctele 3 si 7, Anexa 2, punctele 179 si 184. Eu am fost muncitor, am lucrat direct in productie opt ore zilnic si chiar mai multe. Dar Casa de Pensii mi-a luat in calcul numai 80 la suta din timpul lucrat.”

La rândul lui, Valentin Herciu, care a lucrat ca mecanic la aceeasi unitate, ajuns la vârsta de pensionare, ne sesizeaza: “In carnetul meu de munca scrie ca in perioada 5.04.1979-1.04.2001 am lucrat in grupa a doua, conform Ordinului 50/1990, punctul 3, Anexa 2, punctele 179 si 184, cu 100 la suta. Pentru a ma pensiona, Casa de Pensii imi cere adeverinta de la unitate. M-am dus la «Personal», si de acolo mi-au zis ca imi taie 30 la suta, ca nu pot sa imi dea adeverinta decât pentru 70 la suta din timpul lucrat in grupa a doua. Mi-au cerut carnetul ca sa modifice, dar am refuzat sa-l dau, pentru ca nu-i corect!”.

Unitatea are justificarea ei

De cealalta parte, unitatea are contraargumentele ei, legale, care ii justifica decizia. Din partea grupului de companii Agricola Bacau, Cristian Calin, purtator de cuvânt, ne-a declarat: “Legat de cazul Herciu, cu mai multi ani in urma, Casa Judeteana de Pensii ne-a trimis un act normativ, respectiv o Anexa la Scrisoarea Ministerului Muncii nr.382/MB/8.11.2000, care contine un tabel pentru precizarea locurilor de munca, a activitatilor si categoriilor profesionale ce se incadreaza in grupa a doua, cu timpul si procentul lucrat in conditii deosebite.

In acest tabel, pe coloana a treia, litera b, este mentionat personalul muncitor si de intretinere din cadrul fermelor, printre care se regaseste si ocupatia de mecanic. In dreptul acestui personal, pe coloana a patra, litera b, se precizeaza «maximum 70 la suta din timpul lucrat». Deci toate adeverintele s-au dat si se dau dupa aceste norme. Nu se poate trece in carnetul de munca si in adeverinta mai mult de 70 la suta, deoarece la Casa de Pensii vor fi respinse”.

Casa de Pensii respecta reglementarile interne

Punctul de vedere al conducerii Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau este fara echivoc in ambele cazuri si sustin pozitia celor de la Agricola. “Dupa aparitia Ordinului 50/1990, Casa Nationala de Pensii a elaborat inca o serie de alte acte normative care reglementeaza grupele superioare de munca, ne-a spus Alina Iftode, directorul executiv al CJP Bacau. Au fost aduse completari ordinului prin mai multe «scrisori» ale Ministerului Muncii. In aceste scrisori se mentioneaza clar la fiecare meserie cât din timpul lucrat se incadreaza in grupa superioara de munca.

Asadar, fiecare unitate trebuie sa tina cont, la eliberarea adeverintelor de vechime in munca, de ceea ce se precizeaza in aceste «scrisori». Pentru meseria pe care a avut-o pensionarul care contesta decizia de pensionare, in una din «scrisori» se precizeaza ca timpul lucrat in grupa a doua este de 80 la suta. Prin urmare, aplicând acest procent, rezulta ca din cei 30 de ani a lucrat 24 in grupa a doua.”

Acelasi raspuns l-a primit Gheorghe M. si de la Casa Nationala de Pensii Publice. Dar si el, si Valentin Herciu mai pot spera la o decizie favorabila din partea instantei de judecata. Prin urmare, nu le ramâne decât sa i se adreseze acesteia. Indiferent de ce va face, Valentin Herciu va primi un raspuns si de la Agricola Bacau, dupa ce conducerea Serviciului de Resurse Umane de aici va purta o corespondenta cu sefii de la Casa de Pensii pe aceasta problema.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri