25 aprilie 2024
EconomieSatenii pot ajunge patroni pe banii Uniunii Europene

Satenii pot ajunge patroni pe banii Uniunii Europene

– banii se acorda micilor fermieri pentru crearea de noi activitati neagricole (service-uri auto, ateliere de confectii sau pensiuni etc), dar si pentru activitati mestesugaresti traditionale

Noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 vine cu masuri menite sa-i ajute si pe cei care vor sa dezvolte un alt tip de afacere. Astfel, orice bacauan din zona rurala sau care va decide sa se mute in astfel de localitati va putea obtine de la Uniunea Europeana fonduri pentru a-si lansa o afacere. Prin urmare, satenilor li se va putea schimba usor viata, odata ce vor decide sa acceseze fondurile europene disponibile pentru urmatorii cinci ani.

Practic, prin submasura 6.2 „Sprijin pentru înfiintarea de activitati neagricole în zone rurale”, taranii pot primi 50.000 sau 70.000 de euro, bani pe care-i pot folosi pentru a infiinta service-uri auto, ateliere de confectii sau pensiuni s.a. Partea buna este ca banii vin imediat dupa ce proiectul a fost aprobat. Totusi, inainte de a se apuca de treaba, este bine ca taranii sa consulte mai intâi Ghidurile care îi ajuta sa-si faca astfel de firme.



Cei care vor opta pentru accesarea acestor fonduri vor putea sa initieze activitati de productie, gen fabricarea produselor textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hârtie si carton, fabricarea produselor chimice, farmaceutice, activitati de prelucrare a lemnului, industrie metalurgica, fabricare constructii metalice, masini, utilaje si echipamente, de produse electrice, electronice, productie de combustibil din biomasa- ex: peleti).

Totodata, pot dezvolta cu bani europeni business-uri din sfera activitatilor mestesugaresti (artizanat, olarit, brodat, prelucrarea manuala a lemnului, a lânii, pieilor, fierului etc), activitatilor turistice (servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement si alimentatie publica etc) sau a serviciilor (medicale, santitar-veterinare, reparatii masini, unelte, obiecte casnice etc, servicii IT, tehnice, administrative etc).

Sprijinul nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum cinci ani, sub forma de prima, în doua transe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului – la primirea deciziei de finantare, iar 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

„Termenul de solicitare expira pe 30 octombrie, deci este destul de limitat, de aceea cei interesati este bine sa porneasca la drum. Deja, avem trei astfel de proiecte depuse la aceasta masura”, a explicat Andrei Seto directorul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Bacau. Pentru acest an, contributia publica la aceasta masura este de peste 44 milioane de euro, din care 85 la suta de la UE si diferenta de la bugetul de stat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri