20 aprilie 2024
OpiniiEditorialSarbatori…expirate?!

Sarbatori…expirate?!

Aproape toata lumea cumpara in nestire, orice, oricât si fara justificare. Sa fie acolo, ca nu se stie. Pe undeva, inteleg fuga asta disperata dupa a avea, pentru ca am apucat sa traiesc in vremurile in care nu prea era de niciunele, când totul era rationalizat. Problema mea nu e ca ia lumea. Sa cumpere, frate, daca are cu ce.

Baiul e ca multe nu pot fi consumate intr-o singura noapte, asa ca merg direct la ghena. E caraghios, nu? Adica, in piata te caciulesti in fata taranului sa-ti dea mai ieftin, pentru ca, apoi, sa arunci jumatate fara nicio emotie. Mai este, insa, o alta mare problema: comerciantii, de la mic la mare, in lacomia lor de a face bani, iti aseaza la vedere tot ce au in magazie. Chiar si expirate. Si tu, fraierul cu bani, inhati produsul si-l indesi in carucior.

Numai daca ma gândesc la carne, leguma cea mai iubita de român. Putini stiu ca sunt magazine (nu dau nume, sa n-avem vorbe la proces) care in cazul acestui produs, forteaza câstigul la maximum. De exemplu, acum, de Sarbatori, stiind ca românul asta vrea, se aprovizioneaza cu jde tone de carne, in carcasa, evident.

De acolo, scoate ce-i mai bun – pulpa, spata etc. Norocosii sunt primii care cumpara. Pentru ca, tot ce nu se vinde (in trei zile, caci asta e termenul), se scoate de la raft si, nu!, nu se arunca, ci este indepartata partea care si-a schimbat culoarea si, inapoi in galantar, sub forma de cubulete de data asta, bineinteles, cu alte trei zile de valabilitate. Daca nici acum nu se vinde tot, se intoarce la locul de transare, se condimenteaza cubuletele, tocmai pentru a se ascunde mirosul si gustul neconforme, si, tup!, iar la vânzare.

Nu se vinde? Nu-i bai. Se retrage marfa, se spala cu apa rece, se scurge si, tamtaram in tocatorul de carne. Apoi se condimenteraza si asa se naste un nou produs: traditionalii mici, dar care pe lânga bicarbonatul interzis initial de UE, mai contin si niste carmin, ca sa dea culoare, oarece potentator, ca sa aiba gust, si, iaca, le mai serveste fraierilor alt produs „proaspat”, numai bun de…aruncat la cosul de gunoi. Nici mititeii nu s-au vândut? Nu-i nicio tragedie, carnea asta ajunge frumos si bine in musaca, sarmale, piftelele din zona special amenajata pentru clientii grabiti care nu au nimic prin frigidere. In total, aproape doua saptamâni de carne expirata. Taman ca autoritatile care permit sa fim groapa de gunoi a tuturor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri