18 aprilie 2024
CulturăSarbatoare si creatie plastica la Tescani

Sarbatoare si creatie plastica la Tescani

“De 40 de ani, Tescaniul, locul care se lasa iubit si isi iubeste, la rându-i, locuitorii vremelnici, este punctul de intâlnire a artistilor, cu magia de neegalat a peisajului.

De la primul gând, am adunat un grup coerent, care sa traiasca in armonie si sa includa participanti la prima editie (unii, atunci copii, acum, pictori consacrati), membri ai grupului Prolog, grup care-si leaga existenta de Tescani, pâna la artisti la prima intâlnire cu locul.

Atelierul de pictura de la Tescani este cel mai longeviv si consecvent din tara si a fost initiat de maestrul Ilie Boca, cel care, in fiecare an, a trait si lucrat aici, alaturi de cei ce au trecut, in timp, prin experienta unica numita Tescani”, spune Gabriela Ilas, coordonator proiect



Cu aceste cuvinte de inceput ale Gabrielei Ilas a debutat cea de-a 40-a editie aniversara a Taberei de Arta Plastica de la Muzeul National „George Enescu”, Sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani 2016. Infiintata in 1976, la initiativa pictorului Ilie Boca, sprijinit in demersul lui de oficialitatile locale de la acea vreme, prin Tabara de la Tescani, in cei 40 de ani de fiintare, au trecut si au creat cele mai importante nume din arta plastica româneasca, devenind in timp un loc despre care se vorbeste in intreaga lume, un loc al creatiei, dar si al dialogului. Timp de 10 zile, cei 15 artistii invitati s-au „infruptat” cu bucuria creatorului de frumos, din superbele peisaje din Parcul Castelului, unde genialul compozitor si dirijor George Enescu a creat celebra opera Oedip, de altfel, la fiecare pas, prin fiecare incapere a muzeului, se simte, pluteste in aer muzica si parfumul secolelor trecute.

Parcurg lista artistilor participanti la editia aniversara:

Ilie Boca, Mihai Sârbulescu (Bucuresti), Cristina Ciobanu, Tudor Marinescu (Bucuresti), Vasile Craita Mândra, Ion Mihalache, Stefan Pelmus (Bucuresti), Dionis Puscuta, Dumitru Macovei, Irina Dascalu (Canada), Alexandru Marginean (Bucuresti), Cristian Macovei (artist foto), Stefan Pristavu, Sorin Purcaru (Iasi), Ovidiu Ungureanu (artist foto).

Pe maestrul Ilie Boca il gasesc la celebra „Merarie”, o cabana cu etaj, unde sta de fiecare data când vine la Tescani. Tablouri peste tot. Nu lasa penelul, cu mâna sigura trage linii, negre, subtiri, apoi dintr-o data schimba culoarea si acopera un alt plan al pânzei. Nu-l intrerup, ma lasa, privilegiu unic, sa privesc. Fac un semn si scot aparatul de fotografiat. „Intrebati”, zice, cu privirea peste sevalet. Ma asez lânga maestru. Vreau sa-i vad fata când picteaza. Despre inceputuri, de acum 40 de ani, indraznesc.

Penelul nu se opreste, se aude doar o voce scazuta, domoala: „Am venit aici, la Tescani, intr-o vizita, in 1975, am facut propunerea celor de la Cultura, au aprobat si, din 1976, timp de 40 de ani, in acest cadru mirific, cu o istorie fabuloasa, marcata de celebritatea marelui muzician George Enescu, au venit aici artisti celebri, dar si tineri creatori. Ne-au sprijinit cu drag multi oameni ai vremii. Dupa 1990, tabara a devenit internationala, fiind invitati, mai intâi artisti din Republica Moldova, apoi din foarte multe tari din Asia, Europa, Orient. Erau veri când aici se vorbeau toate limbile pamântului. A fost ceva extraordinar si continua sa fie. 40 de ani! Multi am imbatrânit, multi nu mai sunt. Vin insa din urma tineri talentati, este o mare onoare pentru un artist sa vina aici”, spune soptit “parintele” Taberei de la Tescani.

Am revazut-o pe Irina Dascalu dupa 36 de ani. O gasesc in gradina, pe un mic platou, lânga bustul lui George Enescu. Trage cu ochiul, dar nu lasa culorile din mâna. Aceeasi si aproape neschimbata. Parca ieri… „Stii când am venit aici prima oara? Imediat dupa facultate. Eram emotionata, tânar artist, intram intr-o casa plina de istorie, de cultura, era fabulos pentru mine, m-am indragostit efectiv de acest loc. Am plecat in 1981 in Canada, insa am revenit, invitata, in 1992, si 1999. Când vin aici sunt data peste cap. Imi trebuie ceva timp sa realizez ca sunt in locul de care am fost indragostita si, crede-ma, nu trece. Fantastic. Ii multumesc Gabrielei Ilas ca m-a invitat, mi-a facut o mare bucurie si un mare bine”, spune Irina la despartire.

Ma plimb prin marele parc, lânga bisericuta, la sevalet, Cristina Ciobanu, la umbra unui copacel Craita Mândra Vasile este angrenat intr-o discutie aprinsa cu Ion Mihalache. Dumitru Macovei tocmai venise de la Moinesti, ii invitase pe Ilie Boca si Stefan Pelmus la o plimbare prin orasul lui Tristan Tzara. „Vin la Tescani cu placere, aici revin la peisaj, care imi place foarte mult. Gabi Ilias, sufletul acestui lacas de cultura, a reusit sa adune un grup de artisti foarte buni, serile sunt minunate, dedicate muzicii, discutiilor prelungite despre arta. Tescaniul este de departe locul dupa care tânjesc mereu”, imi spune prietenul si consateanul Dumitru Macovei (MAC).

Alte opinii ale artistilor

Stefan Pelmus – Bucuresti: „Este a doua oara când vin la Tescani, am mai fost acum doi ani, la invitatia Gabrielei Ilas. M-am intâlnit din nou cu Ilie Boca, o somitate in Bacau, un mare artist plastic, cu prietenul Macovei, cu Sârbulescu. Un loc fericit, un loc propice creatiei. Pentru un artist este o ocazie de reflectie, de liniste, de incarcare a bateriilor pentru urmatoarea perioada, de care ai nevoie.”

Ovidiu Ungureanu – artist foto: „Am acceptat cu bucurie invitatia la acest eveniment aniversar si multumesc din suflet organizatoarei Gabriela Ilas. O experinta noua, alaturi de mari nume din arta plastica româneasca. Pâna la vernisaj, eu si echipa mea de productie vom realiza un film restrospectiv, cadre inedite si interviuri de mare valoare, am putea spune deja istorice”.

Alexandru Ioan Marginean – Cadru didactic la Universitatea de Arte Bucuresti: „Vin la Tescani dupa 30 de ani. Ma bucur ca am ajuns aici. Tabara te disciplineaza, locul ales este definitoriu, isi pune amprenta asupra ta. Am gasit aici poze cu tatal meu (artistul Viorel Marginean – s.a), cu domnul Boca, cu Horia Bernea. Ma gândesc sa mai vin, daca ma mai invita organizatorii. Sunt de toata isprava. Multumiri bacauanilor ca ne-au primit bine, multumesc Gabrielei”.

Tudor Marinescu – Bucuresti: Am mai fost de mai multe ori la Tescani. Am fost si când eram mai tânar, prin 85-86. Un loc minunat, un loc unde vii cu placere, aici te refaci, cauti si iti gasesti inspiratia. Te intâlnesti cu prieteni, cu artisti pe care nu ai ocazia sa-i vezi in alta parte. Eu ma simt bine, plec de aici alt om, cu o bogatie de impresii, subiecte. Este, daca vreti, ca un master. Castelul acesta este plin de amintiri, numai daca vizitezi salile devenite muzeu, daca ai ocazia sa te uiti pe un album cu fotografii, iti dai seama ce a insemnat si inseamna Tescaniul pentru cultura româna. Este un miracol ca a rezistat aceasta tabara 40 de ani, este meritul celor care au inceput, este meritul celor de astazi. Poate ca ar mai trebui investit aici, se vede, se simte. Ar fi pacat sa aiba soarta altor asemenea lacasuri superbe de cultura. Vin cu entuziasm si plec cu parere de rau. Poate si la anul…”

[wonderplugin_gallery id=”646″]

N-am reusit sa-i intâlnesc pe toti artistii, un grup era plecat in sat, dupa noi cadre, altii se retrasesera in camere pentru definitivarea tablourilor, care vor face parte din expozitia de final, in aer liber, de la Tescani.

Vernisajul expozitiei cu lucrarile din tabara va avea loc in luna septembrie, la Muzeul de Arta din Bacau, dublat de o retrospectiva „Tescani 40”, la Galeria Romana din Bucuresti, in luna octombrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri