19 aprilie 2024

Samba!

Spuneam, saptamâna trecuta, ca analistii au apreciat suspendarea presedintelui brazilian drept o intoarcere a SUA pe continentul sud-american. Pe scurt, Dilma Rousseff, impotriva careia nu s-a adus nici o proba de coruptie, a fost suspendata dupa mari demonstratii de strada organizate de partidele de dreapta si sprijinite de trustul de presa Globo. In locul ei a fost numit presedinte interimar Michel Temer, impotriva caruia exista acuzatii de coruptie. Dar nu numai atât. Temer apare in mai multe cablograbe facute publice in afacerea WikiLeaks.

Pe 11 ianuarie si 21 iunie 2006, diplomatii americani transmiteau ca Michel Temer venise sa-i informeze cu privire la miscarile politice braziliene si la intentia Partidului Miscarea Democratica Braziliana, din care facea parte, de a câstiga alegerile. Mai mult, Temer a fost cercetat pentru incalcarea legislatiei privind finantarea campaniei electorale si i s-a interzis sa mai marticipe la alegeri timp de opt ani.

Si, apropo de WikiLeaks, relatiile dintre Brazilia si SUA s-au racit considerabil in 2013, când, in urma dezvaluirilor lui Snowden, s-a aflat ca spionajul american interceptase convorbirile presedintelui brazilian.

Unul dintre colegii de partid ai lui Tener, senatorul Aloysio Nunes, care a condus punerea sub acuzatie a presedintelui Dilma Rousseff, a facut, ulterior, o vizita de trei zile in SUA, unde s-a intâlnit cu oficiali americani, inclusiv cu membri ai Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului sau cu reprezentati ai firmei de lobby conduse de fostul secretar de stat Madeleine Albright si de fostul ambsador al SUA in Brazilia, Thomas Shannon. Acesta din urma ar fi fost implicat in mai multe lovituri de stat din regiune, inclusiv in cea din Honduras din 2009 sau Paraguay din 2012.

Si pentu ca vorbim de ambasadori, sa nu uitam ca actualul ambasador al SUA in Brazilia, Liliana Ayalde, a fost ambasador in Paraguay, in timpul loviturii de stat din 2012, când presedintele Fernando Armindo Lugo Méndez a fost debarcat printr-o procedura similara cu cea care a scos-o din carti pe Dilma Rousseff.

Sa mai notam ca, luni, cotidianul brazilian „Folha de Sao Paulo” a publicat inregistrarea unei conversatii intre ministrul planificarii, Romero Juca si Sergio Machado, fost director al companiei Transperto, subsidiara a Petrobras, compania petroliera implicata intr-un monstruos scandal de coruptie. Conform ziarului, conversatia, care a a vut loc cu câteva saptamâni inaintea suspendarii Dilmei Rousseff, s-a concentrat pe ideea schimbarii guvernului pentru a se opri scandalul de coruptie. In Brazilia, presedintele tarii este si sef al Executivului, numirea lui Temer in functia de presedinte interimar fiind echivalenta cu o remaniere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri