28 martie 2024
ActualitateSalon de infrumusetare la Centrul “Henri Coanda”. Adolescentii viseaza sa devina hairstylisti...

Salon de infrumusetare la Centrul “Henri Coanda”. Adolescentii viseaza sa devina hairstylisti cu renume

Abia i-am observat intre invitatii, multi, asezati pe scaunele din atelierul de infrumusetare de la Centrul “Henri Coanda” din Bacau. Zâmbitori, dar timizi, ca si cum nu ei ar fi fost eroii zilei, cei douazeci si doi de tineri care se pregatesc sa devina hairstylisti, au asteptat sa fie intrebati. Am aflat de la ei ca sunt pasionati de aceasta meserie si ca au exersat-o din copilarie, tunzandu-si papusile, fratii sau prietenii.

“Atelierul de formare”, la inaugurarea caruia ne-am aflat joi, a fost infiintat in cadrul proiectului “Invat, Stiu, Pot”, derulat de Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), UNICEF, Wella Professionals si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fort ei de Munca, in colaborare.

Concret, DGASPC, cu sprijinul partenerilor, a infiintat un salon de infrumusetare la Centrul Rezidential “Henri Coanda”, atelier in care tinerii, 15 din sistemul de protectie si 7 din familii vulnerabile, invata meseria de hairstylist. La eveniment au participat benefciarii, reprezentantii institutiilor si firmelor implicate in proiect, ai DGASPC Neamt si Vrancea, ziaristi.



inagurare-atelier-hairstyling-prezidiu

“E vorba despre un parteneriat public-privat, ce poate fi urmat cu succes in beneficiul celor mai vulnerabile categorii de persoane. Practic, urmare a acestui parteneriat de succes, in prezent, 22 de tineri aflati in situatii de risc invata meseria de hairstylist. Pentru ca resursele necesare desfașurarii acestei activitati nu sunt foarte costisitoare, la finalizarea programului de formare, tinerii pot sa-și faca impreuna un atelier și astfel sa devina mici antreprenori”, a declarat Sorin Brasoveanu, presedintele CJ Bacau.

Desi s-a inregistrat o crestere economica, datele statistice arata ca aproape 50 la suta din copiii din Romania sunt afectati de saracie si excuziune sociala, a explicat Eduard Petrescu, coordonator programe UNICEF. “Piata muncii pare sa ceara din ce in ce mai multi tineri pregatiti, dar ei nu exista, iar atunci cand ei vin din zone defavorizate sau din sistemul de protectie, lucrurile sunt si mai complicate”, a afirmat Eduard.

Acest proiect le da o sansa tinerilor aflati in situatii de risc, pregatindu-i intr-un domeniu aflat in plina dezvoltare. „E o pasiune care se poate transforma intr-o meserie, iar meseria se poate tranforma intr-un proiect antreprenorial. Copiii au fost foarte fericiti si s-au implicat serios in acest proiect”, a spus reprezentantul UNICEF, declarandu-se impresionat. De altfel, ucenicii in arta infrumusetarii chiar au marturist ca intentioneaza sa-si deschida, in timp, o mica afacere.

„Este un proiect care vine in continuarea preocuparilor noastre constante privind integrarea socio-profesionala a tinerilor defavorizati. Din pacate, de multe ori intalnim anumite bariere’, a spus Sorin Birladeanu, director DGASPC, referindu-se reticenta angajatorilor si la lipsa de corelare intre piata muncii si programele de invatamant.

Vorbind despre eforturile si obiectivele Compartimentului pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viata Independenta ale DGASPC Bacau, el mai precizat: „Noi vrem sa avem cat mai multe ateliere de acest gen si am purtat deja discutii cu directorul Scolii Speciale pentru a replica acest model in comunitate.”

Cei 22 de viitori hairstylisti reprezinta doar prima serie pregatita in cadrul proiectului, caci le vor urma multi alti tineri care vor invata sa-si infrumuseteze semenii. Asa cum arata directorul DGASPC, e posibil sa fie infiintate si alte ateliere care sa-i formeze pe adolescenti in domenii cum ar fi papetaria, fotografierea si fotocopierea sau cultivarea legumelor in sera.

Andreea Axinte, 18 ani, absolventa a Colegiului “Gr. Antipa”

“Mi-am descoperit aceasta pasiune cand eram mica si tundeam papusile. Am crescut, dar pasiunea de a ma juca cu parul nu a disparut. Mi-am exersat talentul pe colege si prietene. Sunt solicitata sI mai mult acum sa le coafez sau sa le tund. Sper sa ajung un mare hairstylist si sa lucrez pentru vedete.”

Madalin Benchea, 16 ani, elev la Colegiul “N. V. Karpen”

“Eu sunt in clasa a XI-a, profilul tehnician activitati economice, contabil, mai exact, dar m-am gandit ca e bine sa ai cat mai multe calificari ca sa nu ai probleme la angajare. Am tuns si cu masina, si cu foarfeca, si cu masina de contur… Imi place sa fac asta si unii mi-au spus ca am talent, dar pana acum nu aveam incredere.”

Lorena Chiribau, 18 ani, eleva la C.N. Pedagogic

“In copilarie ma tundeam singura, iar acum o tund pe bunica, o vopsesc pe mama, impletesc si tund parul colegelor de clasa. Mi-am dat seama ca imi place mai mult sa fiu hairstylist decat invatatoare. Nu e vorba de oferta de munca, pur si simplu ma atrage mai mult aceasta meserie.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri