19 aprilie 2024
ActualitateS-au impiedicat in rime la Bacalaureat

S-au impiedicat in rime la Bacalaureat

Elevii care au absolvit clasa a XII-a au sustinut ieri prima proba scrisa la examenul de Bacalaureat, la Limba si literatura româna. Subiectele au fost diferite, in functie de profilul urmat de elevi (real sau uman).

Intrarea in salile de examen a fost intre orele 8.00 – 8.30, iar de la ora 9.00 s-a dat startul la prima proba scrisa. Subiectele pe care absolventii de liceu le-au avut de rezolvat au fost impartite in trei mari cerinte, fiecare notata cu câte 30 de puncte, 10 puncte fiind din oficiul. La primul subiect s-a cerut sinonimul neologic, explicarea rolului cratimei sau a ghilimelelor in text, ilustrarea sensului conotativ al unor cuvinte, tipul de perspectiva narativa din textul dat, motivele literare, dimensiunea spatiala din anumite secvente de text, valoarea expresiva a verbelor la imperfect, trasaturile genului epic, dar si comentarea unui text la prima vedere. La subiectul doi a fost textul argumentativ pe diferite cerinte ( in functie de profil) in care trebuiau respectate structura discursului, continutul adecvat argumentarii prin formularea de ipoteze proprii fata de problematica pusa in discutie, stabilirea si dezvoltarea a cel putin doua argumente adecvate ipotezei si formularea unei concluzii pertinente. Bininteles ca au fost punctate si respectarea normelor limbii literare. La cel de-al treilea subiect, candidatii au avut de redactat un eseu despre o anumita poezie in care sa se aiba in vedere repere ce tin de evidentierea a doua trasaturi care fac posibila incadrarea textului poetic intr-o orientare literara, intr-o anumita perioada, intr-un anumit curent cultural/literar sau intr-o orientare tematica, prezentarea a doua idei poetice relevante pentru tema si viziunea despre lume a textului in sine, ilustrarea de elemente de compozitie si de limbaj (de exemplu imaginar poetic, titlu, relatii de opozitie, de simetrie, motiv poetic, laitmotiv, elemente de prozodie etc). Pentru continutul eseului punctajul maxim este de 16 puncte, iar pentru redactarea lui, conform cerintelor, 14 puncte.

251 de absenti si doi eliminati



In Bacau, la prima proba scrisa la Bacalaureat s-au inscris 4.661 de candidati, din care 251 au absentat. Examenul a fost sustinut in 15 centre, toate dotate cu aparate de supraveghere, in fiecare sala. Doi candidati au fost eliminati din examen – unul de la Colegiul Tehnic “Petru Poni” Onesti si unul de la Colegiul Tehnic “Grigore Cobalcescu” Moinesti, pentru tentativa de frauda. Acestia nu vor mai avea dreptul sa participe la examenul de bacalaureat decât dupa alte doua sesiuni. Urmatoarea proba din sesiunea iunie – iulie a Bacalaureatului 2013 este proba obligatorie a profilului (matematica – real si istorie – uman) si se va desfasura miercuri, 3 iulie.

SUBIECTE profil real:

– subiectul I – un text din George Calinescu “Scrinul negru”, cu 9 cerinte, ce au tinut si de gramatica, si de explicarea genului epic, si de motivarea unor cuvinte folosite in text.

– subiectul II – text in care candidatii sa argumenteze, in 300 de cuvinte, despre “alegerea unui model in viata”

– subiectul III – o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu, si realizarea unui eseu pâna la 3000 de cuvinte privind tema si viziunea despre lume din textul ales.

SUBIECTE profil uman:

– subiectul I – “Accidentul”, de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinte, elevii au avut de gasit sinonime si de identificat doua cuvinte care sa dovedeasca genul caruia ii apartine textul.

– subiectul 2 – un text argumentativ despre “importanta jurnalului in viata unui adolescent”s

– subiectul 3 – elevii au avut de conceput un eseu despre poezia curentului simbolist (cei mai multi l-au ales pe George Bacovia, n.r.)

 

“In fiecare an se doreste romanul, pentru ca e mai usor sa povestesti si, eventual, caracterizarea unui personaj despre care poti sa scrii din auzite. Or, poezia e altceva. In primul rând presupune multa lectura si apoi o buna pregatire in domeniul teoriei literare. Si mult antreament in comentarea unui text la prima vedere. Subiectele, in ansamblul lor, sunt interesante. Ultimele doua imbie la creativitate. Am observat insa tendinta spre doctrina literara, ceea ce este foarte bine. Sunt cerinte punctuale in care nu mai poti improviza, ci trebuie sa te raportezi strict la textul dat. Probabil ca vor fi note bune, dar mai greu note foarte mari.”

conf.univ.dr. Ioan Danila

 

“In comparatie cu anii precedenti, in acest an, un element de noutate l-a reprezentat introducerea a doua tipuri de subiecte, a caror structura a fost conceputa in functie de filiera urmata de absolventi. Un alt element de noutate l-a constituit eliminarea textului aforistic/critic, folosit ca suport in cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item il constituie demonstrarea competentelor de argumentare, in scris, a unor opinii, in diverse situatii de comunicare.”

prof. Claudia Merticaru, inspector scolar de specialitate

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri