29 martie 2024
ContrasensS-a schimbat modificarea

S-a schimbat modificarea

Intr-o tara normala, impozitarea nu este un scop in sine, ci un mecanism prin care statul isi finanteaza activitatea. Cu alte cuvinte, scopul statului nu trebuie sa fie taxarea cu orice pret a tuturor veniturilor, ci sa faca rost de bani pentru a putea functiona.

La noi, insa, impozitarea a devenit un scop si nu un mijloc; Ministerul de Finante se preocupa mai mult sa nu piarda nici o sursa de impozit decât sa impoziteze corect ceea ce este la indemâna. Taxarea a devenit un soi de religie iar slujbasii fiscului niste preoti preocupati mai mult de dogma decât de eficientizarea adunarii banilor.

Pâna de curând, exemplul cel mai la indemâna era cel al scrisorilor recomandate cu confirmare de primire care costau statul cinci lei pentru a anunta contibuabilul ca are de plata o datorie de un leu. Mai nou, Finantele au pus in miscare un mecanism complex, cheltuind sume enorme cu controale care sa sperie comerciantii si sa-i determine sa evidentieze bacsisul pe bonurile de casa in incercarea de a-l impozita.

A fost, insa, de ajuns ca patronatele din turism sa ridice glasul si sa spuna ca nu doresc impozitarea bacsisului, si toata argumentatia ANAF a cazut. Fara sezonieri platiti cu salariul minim, turismul românesc moare. Iar sezonierii care se angajeaza pe Litoral o fac pentru ca baza veniturilor lor este bacsisul.

Ministerul de Finante este leu când e vorba sa sperie micii comercianti dar se transforma repede in pisica atunci când e vorba de firme grele. Din pacate, deoarece Finantele nu reusesc sa adune impozitele de la companiile mari, care au experienta dar si sustinerea politica pentru a-si ascunde profiturile, incearca sa compenseze dând iama printre micii comercianti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri