25 aprilie 2024
ContrasensRomânia si Moldova, in contextul ucrainean

România si Moldova, in contextul ucrainean

Unirea Republicii Moldova cu România este doar un subiect din discursurile politicienilor, legatura cu realitatea fiind extrem de slaba. Evident, pe politicieni nu-i doare gura sa vorbeasca; in fond cu asta se ocupa. Realitatea de pe teren este, insa, alta.

In momentul de fata, unificarea celor doua tari este aproape imposibila. Decizia nu este doar politica, sunt probleme economice, sociale si diplomatice care nu sunt rezolvate. In contextul actual, cu politicienii români blocati pe discursul antirusesc este greu de crezut ca populatia rusofona din Moldova va vedea cu ochi buni unirea. In al doilea rând, in R. Moldova exista un teritoriu autonom – Gagauzia – care doreste sa-si pastreze acest statut.

România s-a declarat mereu impotriva oricarei forme de autonomie, rezultatul fiind ca ori va trebui sa anuleze statutul Gagauziei, spre nemultumirea populatiei, ori sa-l accepte, caz in care vor creste presiunile de autonomie pentru Tinutul Secuiesc.

Din punct de vedere economic problemele sunt insurmontabile: Moldova se afla intr-o situatie economica cât se poate de dificila. Politic, tara este disputata de doua gasti de profitori, care se bat pentru a fura ceea ce a mai ramas de furat. Singura diferenta este ca unii se baga sub pielea Rusiei si cer protectie, in vreme ce ceilalti si-au vopsit steagul UE pe frunte si pozeaza in pro-europeni.

Transnistria este o alta problema greu de reglementat si care nu-si va gasi rezolvarea foarte usor si nu atâta vreme cât România isi mentine ostilitatea gratuita la adresa Rusiei. Nu in ultimul rând, mai este problema Bugeacului, sudul Basarabiei, inclus in 1940 la Ucraina. Ce se va intâmpla cu acest teritoriu, in momentul in care Ucraina se va destrama? Pentru ca e greu de crezut ca Kievul va putea mentine multa vreme actuala stare de fapt; mai devreme sau mai târziu, pe fondul problemelor economice, nationalismul va erupe.

Iar Ucraina este un stat format prin lipirea de teritorii: Transcarpatia de la Ungaria, Volânia de la Polonia, Bucovina si Bugeacul de la România. Si ar trebui mentionata si partea de nord a Maramuresului istoric, regiune care a votat in 1918 unirea cu România dar trecuta de Congresul de Pace de la Paris Cehoslovaciei, a fost ocupata de Ungaria si apoi de URSS, iar din 1991 a intrat in componenta Ucrainei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri