28 martie 2024
ActualitateRiscul ca asteroizi să lovească Pământul este mai mare decât se credea...

Riscul ca asteroizi să lovească Pământul este mai mare decât se credea

Riscul ca asteroizi să lovească Pământul, provocând pagube însemnate, este mai mare decât au crezut inițial oamenii de știință, a anunțat marți o societate nonprofit, preluată de Reuters.

O rețea globală ce urmărește detonările de arme nucleare a depistat 26 de asteroizi care au explodat în atmosfera terestră din 2000 până în 2013, arată datele colectate de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization. Printre explozii sunt amintite cea din 15 februarie 2013 de la Celiabinsk (Rusia), soldată cu rănirea a peste 1.000 de persoane, lovite de diferite obiecte dislocate.

‘Se crede de obicei că impacturile cu asteroizi sunt extrem de rare. Este greșit’, spune fostul astronaut Ed Lu, aflat în prezent la conducerea Fundației B612, cu sediul în California. Fundația a difuzat marți un videoclip cu explozii de asteroizi, încercând să prevină astfel oamenii asupra unor astfel de amenințări.



Asteroizi cu diametrul de 40 m pot produce pagube însemnate unui oraș, a adăugat Lu la o conferință de presă. ‘Închipuiți-vă un apartament mare care se mișcă cu Mach 50’, a spus el. Mach 50 este de 50 de ori viteza sunetului.

NASA desfășoară un program de urmărire a asteroizilor cu diametrul mai mare de 1 km. Un obiect de asemenea mărime ar avea consecințe globale dacă ar lovi Pământul. Un asteroid de circa 10 km diametru a lovit Terra acum circa 65 milioane de ani, determinând schimbări climatice despre care se crede că au dus la dispariția dinozaurilor și a altor forme de viață terestră din acea epocă. ‘Evenimentul de la Celiabinsk ne-a arătat că și asteroizi de 20 m diametru pot avea efecte serioase’, a afirmat Lu.

Se presupune că asteroizi mari pot lovi Pământul o dată la 100 de ani, dar previziunile nu se bazează pe dovezi solide.

Fundația B612 intenționează să își intensifice activitatea cu ajutorul unui telescop spațial numit ‘Sentinel’, care va avea rolul să descopere asteroizi potențial periculoși în apropierea Pământului. Telescopul, care va costa în jur de 250 milioane de dolari, va intra în funcțiune în 2018.

B612 și-a luat numele de la planeta imaginară din ‘Micul prinț’, carte a scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupery. Videoclipul realizat de ea poate fi vizionat pe site-ul fundației (b621foundation.org).

AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri