23 aprilie 2024
ContrasensRevolutia britanica

Revolutia britanica

Brexitul inceteaza sa mai fie un efect si incepe sa devina o cauza. Faptul ca premierul britanic a prezidat prima intrunire a unei comisii interministeriale de economie si strategie industriala echivaleaza – noteaza economistul Jacques Sapir – cu o adevarata schimbare de paradigma.

Dupa mai bine de 30 de ani, timp in care neo-liberalismul a distrus industria britanica, ideea de a crea o „politica industriala” anunta o revolutie, mai ales ca vine din partea unui lider conservator.

Theresa May a anuntat ca obiectivul noii strategii industriale ar trebui sa fie construirea unei economii care sa functioneze pentru toata lumea.

„Marea Britanie trebuie sa profite de toate oportunitatile oferite de Brexit pentru ca intreaga economie sa fie exploatata” – a spus ea.

Iar asta ar insemna, conform lui Sapir, ca noua politica industriala va determina Guvernul sa ajute industriile reprezentative pentru Marea Britanie: industria auto (reprezentata de concernul Jaguar Land Rover), aeronautica (BAE Systems), noile tehnologii (ARM Systems), siderurgia (dupa ce TATA Steel a vândut operatiunile din Anglia, punând in pericol mii de locuri de munca) sau industria pharma (GlaxoSmithKline a anuntat investitii de 275 de milioane de lire in unitati de productie din Marea Britanie).

Deprecierea lirei vine in sprijinul industriei, care va avea costuri in moneda britanica si venituri in euro sau dolari, prin exporturi. Dar devalorizarea monedei nu e suficienta, asa ca Guvernul a anuntat ca va investi in formarea de lucratori calificati care sa sustina politica industriala.

Dincolo, insa, de aspectele economice, avem de-a face – considera Jacques Sapir, cu o revolutie politica: Theresa May, politician conservator, ataca probleme sociale – inegalitatile de rasa, sex si clasa – cu un discurs pe care l-ai fi asteptat mai degraba de la Jeremy Corbyn, liderul laburistilor.

Totusi, conservatorii nu se muta la stânga, ci revin la pozitiile traditionale, enuntate de Benjamin Disraeli, acum un secol si ceva, pozitii opuse neo-conservatorismului lui Margaret Thatcher.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri