29 martie 2024
ActualitateRevedere in Bacau, dupa 63 de ani de la absolvirea scolii

Revedere in Bacau, dupa 63 de ani de la absolvirea scolii

Absolventii Scolii Medii Tehnice de Comert si Cooperatie din Radauti, promotia 1953, s-au revazut, dupa 63 de ani de la absolvirea cursurilor, in Bacau. De la o vreme, emotionantul eveniment are loc anual si este organizat, pe rând, in câte una dintre localitatile din care proveneau elevii – la Suceava, la Radauti, la Focsani, la Husi, la Iasi sau in Bacau. In acest an, organizatorul revederii a fost economistul Ioan Mocanu, fost director economic al Directiei Silvice de la noi.

„A fost a treia revedere anuala – ne-a declarat Ioan Mocanu. Impreuna cu familiile noastre ne-am reunit si ne-am simtit foarte bine impreuna, ca in fiecare an. Cei care mai suntem in viata, numai vreo zece, ne amintim cu placere de tinerete, de cei patru ani petrecuti impreuna intre 1949 si 1953 in Scoala de Comert din Radauti. Ii pomenim pe toti cei care nu mai sunt acum printre noi, iar celorlalti le uram multi ani, cu sanatate, si sa ne revedem si la anul”.

I-am recunoscut intre fostii elevi ai Comercialei din Bucovina pe Dumitru Palosanu, fostul director al Sucursalei BNR din Bacau, si pe directorul economic al fostei fabrici Letea, Petre Maxim. Ioan Mocanu i-a prezentat si pe Ion Lucescu, director al fabricii Zimbru Suceava, pe fostul contabil sef al Liceul agroindustrial din Husi, Petru Condrache, si pe Mihai Vatui, revizor contabil la Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum Iasi. Nu-l putea uita nici pe marele absent, poetul, romancierul, eseistul si muzicianul Ion Tugui, trecut din 2002 la cele vesnice.



Dar, cel mai mult am vorbit cu venerabilul Hristache Lungu, poet, pamfletar si jurnalist din Focsani, cel care tot acum peste 60 de ani, cursant fiind la celebra Scoala de literatura „Mihai Eminescu” din Bucuresti, a trecut prin momente de neuitat alaturi de poetul Nicoloae Labis.
Am stat numai vreo doua ore alaturi de acesti oameni, dar am trait cu ei istorii scrise pe viu in zeci de ani. Am aflat despre intreprinderile sau institutiile in care au lucrat, dar mai ales despre oamenii din vremea lor care au scris ei insisi istorie in diferite domenii.

„Anii au trecut ca niste pareri. Au fost si buni si rai, cu succese si cu insuccese. Colegii cu care ne-am revazut acum, dupa 63 de ani, sunt toti realizati, oameni cinstiti, corecti. La acea scoala am avut ocazia sa cunosc Bucovina, eu fiind originar din Tutova, judetul Galati. Bucovina este un loc ocrotit de Dumnezeu. Acolo m-am intânit si cu marea cultura. Am cunoscut scriitori ca Dragos Vicol, Ion Horea, Eugen Frunza, Eusebiu Camilar si atâtia altii. Dar cel mai mult m-a marcat intâlnirea cu Nicolae Labis.”
Hristache Lungu, poet, pamfletar si jurnalist

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri