19 aprilie 2024
ActualitateRetrospectiva a 95 ani de existenta a aviatiei militare bacauane

Retrospectiva a 95 ani de existenta a aviatiei militare bacauane

Aviatorii bacauani au sarbatorit prin zbor cei 95 de ani de existenta a Bazei 95 Aeriene Bacau. Inceputurile dateaza in 16 iunie 1920, atunci când unitatea a fost infiintata pe aerodromul Tecuci. Ea s-a numit initial Centrul de Instructie al Aviatiunii si avea misiunea de a perfectiona personalul.

In anul 1924, in urma unei reorganizari a aeronauticii, ia nastere Centrul de Instructie al Aeronauticii, iar dupa 1945, Centrul de Instructie al Aeronauticii a fost supus unor restructurari si redislocari, functionând in localitatile Medias, Tecuci si Buzau.

In 1953, centrul a fost desfiintat, iar dupa declansarea invaziei Cehoslovaciei, au fost luate masuri pentru apararea teritoriului. La acea vreme, in Bacau a fost infiintat singurul aeroport militar din Moldova, iar in 1968, dupa mai bine de un deceniu si jumatate, pe acest aerodrom a renascut Centrul de Instructie al Aviatiei. Incepând cu 1969, in Bacau au inceput sa ajunga aeronavele MiG 21 si tot aici, cadrele militare s-au perfectionat pentru diferite functii si specializari.



“In perioada 1969-1995, unitatea de la Bacau a asigurat trecerea pe avionul supersonic a unui numar de piloti echivalent cu efectivele a peste 10 regimente de aviatie si a asigurat perfectionarea pregatirii de specialitate a peste 5.500 de militari din Aviatia Militara.

Din decembrie 1997, pilotii militari din Baza 95 Aeriana Bacau au fost primii care au executat trecerea pe MiG-21 Lancer, varianta modernizata a MiG 21, aeronava ce executa inca Serviciul de Lupta Politie Aeriana”, declara comandor doctor Valerica Vrajescu, comandantul Bazei 95 Aeriene Bacau.

In anul 2001, in organigrama unitatii apar si doua escadrile de elicoptere, prin mutarea acestora de la Tecuci, având in dotare elicoptere IAR 316 Allouette si IAR 330 Puma. Apoi, in 2010, unitatea bacauana primeste in dotare elicoptere IAR 330 SOCAT, iar din 2012, avioane IAR 99 Soim.

In anul 2006, unitatea militara primeste prin decret prezidential Drapelul de Lupta, si in acelasi an i se confera denumirea onorifica “Erou Capitan Aviator Alexandru Serbanescu”, iar drapelul militar este decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautica in grad de cavaler.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri